Welke kosten brengt een privézwembad met zich mee?

. © iStock
Melanie De Vrieze Freelance

Na een drukke dag op het werk een frisse duik nemen? Of uw vakantie doorbrengen aan het zwembad in uw tuin? Een zwembad hebt u vanaf 40.000 euro, maar houd ook rekening met de onderhoudskosten.

Een zwembad in eigen tuin wordt steeds populairder. Zwembadbouwers zagen het aantal aanvragen het voorbije jaar met 10 procent stijgen. Daar zijn verschillende verklaringen voor, zegt Kurt Dekeyzer van de federatie van zwembadbouwers (BSPA). “Mensen zijn het beu in de file naar de kust te staan en veel vakantiegangers hebben het gehad met lastminuteaanbiedingen. En geld op een spaarboekje brengt amper nog iets op.”

Er zijn weinig beperkingen voor wie een zwembad in zijn tuin wil aanleggen

Er zijn weinig beperkingen voor wie een zwembad in zijn tuin wil aanleggen. Een trend van de voorbije jaren is de combinatie van een zwembad met een douche en een buitensauna. “Ook in stadstuinen zien we steeds meer zwembaden opduiken”, merkt Dekeyzer op. “Sportievelingen trainen bijvoorbeeld in een bad van 3 op 4 meter, waar een tegenstroominstallatie is ingebouwd.” Een belangrijke voorwaarde is dat de tuin overdag niet te veel in de schaduw ligt, zodat het water sneller opwarmt. Als u het onderhoud wilt beperken, staan er het beste ook niet te veel bomen in de buurt.

Hoe vaak u kunt zwemmen, hangt af van het klimaat. In ons land is dat meestal van mei tot eind september. “Door een warmtepomp te plaatsen kun je het zwembad wel vroeger verwarmen”, legt Dekeyzer uit. “Wie het hele jaar wil zwemmen, doet er goed aan een warmtewisselaar te plaatsen, met bijvoorbeeld een gaswandketel als verwarmingsbron.”

Een vraag is of het ecologisch verantwoord is tijdens de winter te stoken. “Een klant zei me ooit: vind jij het dan verantwoord dat ik naar Thailand vlieg in december? Hij had natuurlijk wel een punt.”

Vast of bouwkundig

Grosso modo zijn er twee soorten zwembaden. Monoblocks zijn vaste modellen die uit één geheel bestaan en in de fabriek worden gegoten of aan elkaar gelast. Van een bouwkundig zwembad kiest de koper zelf de vorm en het uiterlijk, maar het graven verloopt iets trager. Die soort is ook iets robuuster.

In een goed toegankelijke tuin hebt u vanaf 40.000 euro een zwembad. In die prijs zijn de plaatsing, de filter, de pomp, de boord en de verlichting meegerekend. Gaat u voor opties zoals een automatische waterbehandelingsmodule, een warmtepomp of een automatische afdekrol, dan stijgt het budget tot 60.000 à 100.000 euro. “Klanten met een beperkt budget kiezen voor een groeizwembad”, merkt Dekeyzer op. “Telkens als ze voldoende budget bij elkaar hebben gespaard, voegen ze iets extra’s toe. Ze laten een zwembad bouwen met een uitsparing voor het rolluik of met een kraan waarop ze later de verwarming aansluiten.”

Regelmatig reinigen

Boven op de prijs voor de aanleg moet u rekening houden met de onderhoudskosten. U kunt het zwembad zelf onderhouden of het onderhoud uitbesteden, maar dat is duurder. De grootste kostenposten zijn het reinigen van het zwembad, de onderhoudsproducten en de verwarming. U moet gemiddeld rekenen op 1000 à 1650 euro kosten per jaar. Voor het filteren van het zwembad gaat jaarlijks ongeveer 150 euro op aan energie. In het Belgische klimaat hebt u een warmtepomp nodig. Die verbruikt tussen 500 en 600 euro elektriciteit per jaar.

Om de waterkwaliteit van het zwembad op peil te houden, hebt u onderhoudsproducten zoals chloor en pH-producten nodig. Daarvoor betaalt u jaarlijks tussen 400 en 600 euro. “Je kunt op onderhoudsproducten besparen door zo veel mogelijk vuil in het zwembad te vermijden. Dus zo veel mogelijk vallende bladeren vermijden, je huisdieren niet in het zwembad laten springen en douchen voordat je het water ingaat, zodat er niet te veel zonnecrème, gras en aarde in terechtkomen.”

Regelmatig het zwembad reinigen heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit. Een zwembadrobot is duurder dan een manuele stofzuiger, maar u bespaart er wel tijd mee. De robot reinigt het zwembad in enkele uren. “Twee keer per week volstaat ruimschoots”, legt Dekeyzer uit.

Water bijvullen

Jaarlijks verliest een zwembad centimeters water, zeker als u er veel in zwemt of als het lang warm weer is. Ook bij het terugspoelen van de filter gaat veel water verloren. Voor het onderhoud aan de filter verliest een zwembad van 5 op 10 meter ongeveer 3,75 kubieke meter. In Vlaanderen kost een kubieke meter water ongeveer 4,3 euro.

Ten slotte mag u niet vergeten het zwembad zomer- en winterklaar te maken. “Dat neemt telkens ongeveer een halve dag werk in beslag”, schat Dekeyzer. “Maar je kunt ook je zwembadspecialist inschakelen. Meestal betaal je tussen 200 en 300 euro per onderhoudsbeurt.”

Extra verzekering

Een klassieke brandverzekering dekt alleen het gebouw en de inboedel. Schade aan het zwembad valt daar niet onder. “AG Insurance was een van de eerste verzekeraars met een speciale polis voor schade aan de tuin en het zwembad. Intussen heeft dat initiatief navolging gekregen van andere maatschappijen”, zegt Wauthier Robyns, de woordvoerder van de koepelfederatie Assuralia. Die verzekering dekt schade aan zwembadpompen, kranen, filters, warmtepompen en zonnecollectoren, naast stormschade, diefstal van het zwembadmeubilair en schade door vee en wild. “Wat doe je wanneer de koe van de boer in je zwembad strompelt? Zulke zaken gebeuren echt”, stelt Robyns.

Er zijn specifieke polissen voor ongevallen die gezinsleden in en rond het zwembad overkomen. Er bestaan ook aansprakelijkheidsverzekeringen voor schade aan derden als gevolg van een fout van de bewoner of een gebrek aan het zwembad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content