Wat gedaan bij een conflict met je huisbaas?

© belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Je raakt het niet eens met je huisbaas. Hoe pak je dat je aan?

Je kan met je huisbaas aan tafel zitten en samen naar een oplossing te zoeken. Als dat niet lukt, kun je het conflict oplossen via deze procedures.

Verzoeningsprocedure

Jullie verschijnen voor een vrederechter, maar die neemt geen beslissingen of dwingende maatregelen. Als jullie tot een akkoord komen, wordt een proces-verbaal opgesteld. Dat heeft de waarde van een vonnis. De procedure is gratis en een advocaat is niet nodig.

De verzoeningsprocedure is mogelijk bij een aanpassing van de huurprijs, een invordering van achterstallige huurgelden en een uithuiszetting.

De partijen kunnen een verzoeningsprocedure mondeling aanvragen bij de griffie van het vredegerecht van het kanton waar de huurwoning staat. In België is er per kanton 1 vredegerecht..

Als jullie niet tot een overeenkomst komen, of jij of je huisbaas niet opdaagt, wordt een gerechtelijke procedure opgestart.

Gerechtelijke procedure

Een verzoeningsprocedure is niet verplicht, maar aangeraden. Want een gerechtelijke procedure kost geld. De rechter probeert eerst tot een consensus te komen tussen de huurder en verhuurder. Indien dat niet lukt, neemt hij een beslissing.

Je bent niet verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Als je dat toch wilt, maar je kunt er geen betalen, kun je een advocaat krijgen in het kader van de rechtshulp. Die werkt niet gratis, maar mag enkel het remgeld aanrekenen. Per procedure betaal je tussen 20 en 30 euro remgeld. Als een advocaat wordt toegewezen, betaal je 10 euro. Je kan ook te rade gaan bij een justitiehuis of een eerste consultatie vragen.

Een verzoek voor een gerechtelijke procedure moet schriftelijk ingediend worden bij de griffie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content