Tobintaks is slecht nieuws voor uw woonlening

© BELGA

De tobintaks, die verschillende financiële transacties viseert, is niet alleen slecht nieuws voor de beleggers. Ook voor wie een woning wil kopen, belooft de taks niet veel goeds.

Ons land onderhandelt samen met negen andere Europese landen over de invoering van een tobintaks, een belasting van 0,01 procent op financiële transacties. Onder meer de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, verzet zich tegen zo’n belasting. Volgens hem dreigt de taks de liquiditeit van staatspapier te verlagen. En dat is niet zonder gevolgen voor de woonleningen, schrijft De Standaard.

Liquiditeit overheidsobligaties

Volgens Anne Leclercq, directeur bij het Agentschap van de Schuld, zijn overheidsobligaties enkel interessant voor beleggers als ze heel liquide zijn. Die liquiditeit komt in gevaar komt, als de tobintaks wordt ingevoerd in België. In de krant benadrukt Leclercq dat de liquiditeit enkel gegarandeerd is als de banken, waarlangs de overheidsobligaties verhandeld worden, weten dat ze die ongeveer voor dezelfde prijs kunnen kopen als verkopen. De banken gebruiken allerlei financiële afgeleide producten om het evenwicht tussen de aankoop- en de verkoopprijs te garanderen. Die producten komen in het vizier van de tobintaks.

Door de belasting stijgt de verkoopprijs, waardoor het verschil met de aankoopprijs groter wordt. Dat betekent dat de overheidsobligaties minder aantrekkelijk worden voor beleggers en dus minder liquide. Zij zullen andere beleggingshorizonten verkennen, waardoor de overheid zich genoodzaakt zal zien de rente te verhogen om staatspapier aantrekkelijk te houden.

Een hogere rente op overheidsobligaties betekent dat de woonleningen duurder worden. Daarnaast dreigen pensioenfondsen en verzekeraars de hogere kosten door te rekenen aan de consumenten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content