Tips voor het ideale studentenkot binnen je budget

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Gaat je zoon of dochter binnenkort op kot om verder te studeren? Deze tips kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte studentenkamer binnen je budget.

Wie op kot gaat, heeft de keuze tussen een standaardkamer, een studio en een volledig huis dat gedeeld wordt met medestudenten. Kies je een individueel kot met de daarbij horende privacy? Of opteer je eerder voor een kamer in een studenten- of gemeenschapshuis, waarin sommige ruimtes gedeeld worden?

De huurprijzen kunnen alvast sterk verschillen naargelang de regio. Soms betaal je een all-inprijs, in andere gevallen wordt de basishuurprijs aangevuld met een forfaitair bedrag voor onder andere elektriciteit, gas, water en internet. Ofwel huur je voor een volledig jaar, ofwel voor slechts negen of tien maanden.

Hoeveel betaal je?

De prijzen voor een standaardkamer op de privémarkt variëren in de meeste studentensteden tussen 320 euro en 350 euro per maand. Door met meerdere personen een huis te huren, kan de gemiddelde huurprijs wel dalen tot zo’n 200 euro per student. Wie kiest voor een studio, moet een maandbudget van 450 euro tot 800 euro voorzien.

Sommige onderwijsinstellingen bieden goedkopere huisvesting in eigen beheer aan. Gaat het om een gesubsidieerde residentie, dan leidt een laag inkomen bovendien tot een bijkomende korting. Afhankelijk van de locatie en je situatie mag je dan rekenen op een all-inprijs tussen 110 euro en 300 euro.

Tips voor het ideale studentenkot binnen je budget
© belga

Kijk verder dan de prijs

Kies sowieso een studentenkamer waarvan je vermoedt dat je kind er graag zal verblijven. Om goed te kunnen studeren is het immers belangrijk dat je zoon of dochter er zich thuis voelt. Peil naar de sfeer door met huidige medebewoners of vorige huurders te gaan praten.

Ook de locatie is een belangrijk criterium. Een beperkte afstand tussen het kot en de universiteit of hogeschool is uiteraard een pluspunt, maar ook de bereikbaarheid van winkels, sport en ontspanning, eetgelegenheden en openbaar vervoer is een grote troef.

Vergeet niet dat de meeste universiteiten en hogescholen hun eigen huisvestingsdienst hebben. Daar kan je terecht voor nuttige adressen, modelhuurcontracten en zelfs bemiddeling bij eventuele problemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content