‘Rendement vastgoed komt onder druk’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

In een nieuwe vastgoedmarktanalyse blikt ING België vooruit op de toekomst van de vastgoedsector in ons land. De grootbank komt tot de conclusie dat rendement halen met vastgoed minder vanzelfsprekend wordt.

Volgens Julien Manceaux, econoom bij ING België, zijn de woningprijzen op de secundaire markt vorig jaar gestegen met 2,5 à 4 procent. Die stijging is onder meer te verklaren door de goedkope woonleningen. De vastgoedmarktanalyse van ING België toont aan dat de Belgische gezinnen die rentedalingen voornamelijk aangrepen om de maandelijkse aflossingen van hun woonkrediet te verlagen. Zo daalde de gemiddelde maandlast met 3,5 procent tot 766 euro per maand. Het is ruim twintig jaar geleden dat de Belgen nog eens het mes konden zetten in hun maandlasten.

Daling vraag woningen

In de analyse blikt Manceaux vooruit op de evolutie van de rendementen in de vastgoedsector. Daarover heeft hij wel enkele bezorgdheden. Zo verwacht hij, net zoals het Federaal Planbureau, dat de vraag naar woningen stilaan gaat afnemen. En als de vraag naar vastgoed daalt, dan zal de prijs dezelfde beweging maken. Manceaux plaatst wel enkele kanttekeningen bij die verwachtingen. Hij is er onder meer van overtuigd dat de toestroom van vluchtelingen, die op zoek zijn naar huisvestiging, de daling van de vraag binnen de perken zal houden.

Daarnaast denkt hij dat almaar meer 75-plussers in hun woning blijven wonen, waardoor er minder snel woningen vrijkomen op de vastgoedmarkt. “Ze blijven langer fit, de overheid stimuleert hen om langer thuis te wonen en de woon-zorgcentra hebben niet altijd voldoende capaciteit om mensen op te vangen”, verduidelijkt hij in De Tijd.

Al sluit ING een correctie van de vastgoedprijzen op lange termijn zeker niet uit. Volgens de econoom kunnen we ook een stagnatie zien. “Mede doordat de fiscaliteit er minder sterk op gericht is dat iedereen een eigen woning zou verwerven, gaan we misschien minder transacties zien op de woningmarkt, maar mogelijk worden ze meer gedaan door investeerders, waardoor de prijzen toch nog wat hoger gaan”, gaat hij verder.

Trendbreuk Vlaanderen

Vandaag telt Vlaanderen 71 procent eigenaar-bewoners. Daartegenover staat een zeer kleine kleine sociale huursector (6 à 7%) en een private huurmarkt met een gemiddelde omvang (20%). Daar wil Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA) nu verandering in brengen. Zij heeft de laatste hand gelegd aan een conceptnota over de private huurmarkt. Nog voor het zomerreces wil ze dat beleidsdocument bespreken met haar collega’s in de Vlaamse regering.

De trendbreuk in Vlaanderen en de dalende vraag zetten de toekomstige rendementen van vastgoed onder druk. Volgens Manceaux wordt het hoe dan ook moeilijker om een forse meerwaarde te boeken bij de verkoop van een pand. “De huurrendementen gaan opnieuw een belangrijke rol spelen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content