Mag je je huis goedkoop verhuren aan je kind?

© Belga
Jan Roodhooft Advocaat

Eén van je kinderen gaat samenwonen. Je hebt een tweede woonst die je altijd verhuurde. Mag je deze woning goedkoop verhuren aan je kind? Zijn daar gevolgen aan verbonden?

Eén van je kinderen gaat samenwonen. Je wil je zoon of dochter een financieel ruggensteuntje geven door er een woning of appartement waarvan je eigenaar bent goedkoop aan te verhuren. Kan dat?

Je kiest zelf de prijs

Als je een woning of appartement verhuurt kies je zelf de prijs waartegen je dat doet. Je bent dus niet verplicht aan een marktconforme prijs te verhuren. Je hoeft ook geen huurwaarborg te vragen als je dat niet wil. Dat geldt trouwens zowel als je de woning verhuurt aan je kind, een ander familielid of nog iemand anders. Ook de fiscus zal over zo’n verhuur van een woning of appartement niet moeilijk doen.

Discussies bij je overlijden

Hou er wel rekening mee dat de verhuring bij je overlijden kan leiden tot discussies tussen je erfgenamen. Je andere kinderen zouden namelijk kunnen zeggen dat er een soort van schenking voorlag. Dat betekent dat het kind dat goedkoper in je huis mocht blijven riskeert om later, bij je overlijden, sommen te moeten inbrengen. Uiteindelijk riskeert je kind dat goedkoop woonde aan de andere erfgenamen hiervoor een vergoeding te moeten betalen.

Zeg correct op

Is je woning of appartement nog verhuurd, dan moet je de huur opzeggen. Je moet daarbij een opzegtermijn van zes maanden naleven. Meer informatie over hoe je hierbij tewerk moet gaan vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content