Kan je je huurder de onroerende voorheffing laten betalen?

© Belga
Jan Roodhooft Advocaat

Als verhuurder betaal je de onroerende voorheffing voor het huis dat je verhuurt. In het huurcontract kan je ze soms ten laste leggen van je huurder.

De onroerende voorheffing moet betaald worden door de eigenaar of vruchtgebruiker van een gebouw. Verhuur je een appartement of een huis waarin je huurder zijn hoofdverblijf heeft, dan kan je de onroerende voorheffing in het huurcontract niet ten laste leggen van je huurder. Doe je dat toch dan is deze bepaling niet geldig.

Verhuur je een handelspand, een garage of een woning die je huurder als tweede verblijf gebruikt, dan kan je de onroerende voorheffing contractueel wel ten laste leggen van je huurder. Hou er rekening mee dat jij ook dan de onroerende voorheffing moet betalen aan de belastingdiensten. Je kan aan je huurder enkel vragen dat hij ze aan je terugbetaalt.

Vermindering?

Kan je je huurder de onroerende voorheffing laten betalen?

Je kan als eigenaar soms een vermindering krijgen van de onroerende voorheffing op basis van de gezinstoestand van je huurder. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je huurder kinderen ten laste heeft of als er in het gezin van je huurder iemand met een handicap is.

Je hoeft hier als verhuurder zelf niets voor te doen. Je mag van je huurder verwachten dat hij de aanvraag doet. Meer informatie over de voorwaarden waaronder een vermindering kan verkregen worden, vind je ophet Belgisch portaal..

Krijg je de vermindering, dan moet ze ten goede komen aan je huurder. Je moet ze aan hem doorstorten. Doe je dat niet dan mag je huurder het bedrag van de vermindering aftrekken van de huurprijs.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content