‘Jongeren betalen meer voor woning, maar willen luxeleven niet opgeven’

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Jongeren die vandaag de vastgoedmarkt betreden betalen tot 25 procent meer voor een woning. Dat terwijl ze hun luxeleven niet willen opgeven. Tot die conclusie komt AXA Bank na een onderzoek.

De afgelopen jaren zaten de Belgische vastgoedprijzen stevig in de lift. Onder meer de lage rentevoet van gaf de vastgoedprijzen een stevige duw in de rug. Een recent onderzoek van ERA-KU toont aan dat die vorig jaar zijn gestegen met gemiddeld 2,45 procent. In het laatste kwartaal van 2016 was er zelfs een sprake van een stijging van 3,05 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2015. En die prijsstijgingen voelen de jongeren (20-35-jarigen) in hun portefeuille.

In vergelijking met de voorgaande generatie betalen zij tot 25 procent meer voor een woning, leert een onderzoek van AXA Bank bij 800 huiseigenaars. Daarbij kwam de bankenpoot van AXA tot de verrassende conclusie dat jongeren ondanks de riante investering niet aan luxe willen inboeten. Daarom zijn ze vaak bereid een compromis te sluiten de droom van een eigen huis en het behouden van de levensstandaard. Zo kiezen ze voor een woning met een goedkopere of voorlopige afwerking, geen kelder of garage of een kleinere tuin. En die toegevingen hebben een impact op de tevredenheid van de woningeigenaars. Slechts de helft van de respondenten geeft aan tevreden zijn over hun woning. Bij de oudere generatie (56-65-jarigen) klokt dat percentage af op 75 procent.

Dromen over een rustige buurt

De nabijheid van familie, vrienden en scholen vinden jongeren zeer belangrijk”

“We zien dat de overgrote meerderheid van de respondenten, ongeacht de leeftijd, op zoek is naar een ruime woning die rustig gelegen is en een tuin heeft. De jongere huishoudens geven dan weer aan dat de tuin van hun huidige woning te klein is”, verduidelijkt Pascal De Decker, hoofddocent Architectuur aan de KU Leuven. “Ook de nabijheid van familie, vrienden en scholen vinden ze belangrijker dan de andere groepen, dat is niet verwonderlijk omdat het hier vaak gaat om gezinnen met jonge kinderen of met dergelijke toekomstpannen.”

Ook op privévlak doen de jongeren wat meer toegevingen wanneer ze eigenaar zijn van een eerste woning. Een reis hoeft dan niet altijd naar een verre bestemming te zijn, of ze slaan nu en dan een bezoek aan restaurant over. Ook houden zij zich strikter aan een budget wanneer ze een supermarkt bezoeken.

Ondanks die toegeven besteden de jongeren een aanzienlijk deel van hun budget aan hun woning. Een eerder onderzoek van AXA toonde aan dat maar liefst 43 procent van de jongeren meer dan tot 40 procent van zijn inkomen aan de afbetaling van een woning spendeert. Twintig jaar geleden deed slechts 19 procent dat.

Strengere voorwaarden hypothecair krediet

Een tendens die voornamelijk de Nationale Bank zorgen baart. In zijn jaarrapport waarschuwde Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank nogmaals voor de gevaren van het te soepel toekennen van woonleningen. Hij drukte de banken op het hart dat ze strengere voorwaarden moeten toekennen aan hun klanten. Een daarvan is dat zij minstens 20 procent van de aankoopwaarde zelf moeten kunnen ophoesten. De maatregel gaat vanaf 30 juni in op een best effort basis en vanaf 30 september op verplichte basis. Ook de verhouding met het inkomen moet volgens de gouverneur binnen de normen blijven.

De bankenfederatie Febelfin liet weten dat het al met de banken en de Nationale Bank heeft samengezeten om de woonleningen onder de loep te nemen. “De banken moeten elk kredietdossier individueel beoordelen en de maatregel om een extra kapitaalbuffer aan te leggen zelf in hun commercieel beleid vertalen. Daarbij is en blijft de terugbetalingscapaciteit van de ontleners een heel belangrijk criterium”, reageerde Wien De Geyter, woordvoerder van Febelfin gisteren op het bericht van de Nationale Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content