Hoge nieuwbouwkosten drijven Belgen naar de koopmarkt

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Twee op de drie Belgen dromen ervan een eigen huis te bouwen, maar de hoge financieringskosten staan die plannen vaak in de weg. Dat leert het vijfde trendrapport van Woningen Blavier over de Belgische woningmarkt.

Eén op de twee Belgen die eraan denken een eigen woning te verwerven, wil binnen de vijf jaar een woning kopen en die eventueel renoveren. Slechts 7 procent heeft plannen om in die periode te bouwen. 42 procent zal de komende jaren zijn eigen woning verbouwen. Dat blijkt uit een enquête bij 500 respondenten.

Woningen Blavier, een specialist in sleutelklare woningen, spreekt van een opmerkelijke evolutie. “Ondanks de btw-verlaging van 12 procent doet zich een verschuiving voor van de bouw- naar de koopmarkt”, klinkt het in een persbericht. Volgens de bouwgroep laten veel potentiële bouwers zich afschrikken door de prijs van een nieuwbouwproject. De aangekondigde verlaging van het E-peil (een maat voor de energieprestatie) in 2016 en de steeds strengere regelgeving voor energieprestaties maken nieuwbouw nog duurder. Voor 78 procent van de Belgen is de verlaging van het E-peil een streep door de rekening. De dure bouwgronden spelen 78 procent parten. Toch zou 68 procent van de respondenten een woning bouwen als ze de kans kregen.

“Er is een groeiend verschil in betaalbaarheid van nieuwbouw versus aankoop van een oudere woning, hoewel nieuwbouw op lange termijn toch vaak voordeliger is. Oude – slecht geïsoleerde – woningen worden nog te vaak half gerenoveerd in plaats van ze te vervangen door nieuwbouw”, verduidelijkt Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier. Het bedrijf pleit voor een gelijklopende visie en een beleid voor bestaande en nieuwe woningen.

Meer steunmaatregelen

Hallez merkt op dat de inspanningen van de overheid om woningeigenaars ertoe aan te zetten hun huis beter te isoleren aanslaan. Zo is 83 procent van de Belgen van plan hun woning beter te isoleren om energie te besparen. Maar ook hier zijn er struikelblokken. Onder meer het wegvallen van overheidspremies (75%), de kostprijs van renovaties volgens de geldende normen (69%), de btw-verhoging voor de renovatie van woningen tussen vijf en tien jaar oud (62%) en de onduidelijkheid over de renovatiepremie (61%) veroorzaken onrust.

Volgens Woningen Blavier is er nog werk aan de winkel als België zijn woningen tegen 2020 volledig energiezuinig wil maken. “Ze zal duidelijke en aangepaste steunmaatregelen moeten uitwerken in overleg met de sector en de banken”, aldus Hallez. De meerderheid van de Belgen (82%) wil nieuwe fiscale voordelen en premies voor renovaties. Het valt op dat de Belg voor zijn eigen winkel pleit. Bouwers kiezen voor meer steun voor nieuwbouw en verbouwers voor meer steun voor renovatie. Een btw-verlaging, de woonbonus en premies blijven de top drie van de meest gewenste steunmaatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content