Hoeveel kost een huurwoning in uw gemeente?

© Belga

De website huurschatter.be, waar mensen hun huurprijs kunnen berekenen, heeft een opfrisbeurt gekregen.

Volgens minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) gaat het niet alleen om een vernieuwde maar ook om een verbeterde versie van het instrument. Zo moet het mogelijk zijn om tot een meer accurate schatting van de prijs te komen.

De huurschatter werd in 2012-2013 ontwikkeld. De belangrijkste doelstelling van de huurschatter is dat iedereen – zowel huurder als verhuurder – een beter beeld krijgt van de huurprijzen op de private huurmarkt. Minister Homans beloofde om het instrument te verbeteren en verfijnen.

Nu is de vernieuwde site klaar. Er is gezocht naar manieren om de schatting van de huurprijs fijner en nauwkeuriger te maken. Minister Homans: “De doelstelling van de vernieuwde huurschatter blijft gelijk: de toepassing wil zowel huurder als verhuurder een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs voor een woning. Door de meer accurate schatting in de nieuwe versie hoop ik dat er meer mensen hun weg vinden naar de huurschatter voor het schatten van een huurprijs. Hoe nauwkeuriger de huurschatter, hoe interessanter de toepassing ook wordt voor professionele gebruikers zoals professionele verhuurders, immobiliënkantoren,…”.

Op de site benadrukt het Steunpunt dat het om een schatting gaat. “Een model kan immers nooit voldoende rekening houden met alle elementen en nuances die meespelen in de huurprijsbepaling”, klinkt het. U vindt hier meer informatieover de criteria die gehanteerd worden.

Grote verschillen

Berekeningen van het Steunpunt Wonen leren dat een huurwoning Tervuren tot bijna twee keer zo duur is als een in Zonnebeke. Wie een woning huurt in de laatstgenoemde gemeente betaalt gemiddeld 450 eur huur per maand. In Tervuren loopt dat bedrag op tot ruim 800 euro. Dat schrijft De Standaard. Het Steunpunt heeft die vergelijkin gemaakt op basis van statistische methodes waarbij er een vergelijking wordt gemaakt tussen gelijke woningen/appartementen met evenveel kamers en en een even grote tuin.

Steunpunt-onderzoeker Frank Vastmans (KU Leuven) noemt de arbeidsmarkt als een belangrijke verklaring voor de grote prijsverschillen. “Het is geen toeval dat de duurdere huurhuizen op de as tussen Antwerpen en Brussel liggen. Dat zijn grote uitdijende vlekken”, zegt hij in de krant.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat een lagere huurprijs niet betekent dat de verhuurders slechter af zijn. De lage huurprijzen liggen in lijn met de lagere vastgoedprijzen. Uit ander onderzoek van het Steunpunt blijkt dat het rendement van verhuurders het laagst ligt in Brugge, Oostende, Roeselare en Gent.

Partner Content