Hoeveel kost de schenking van een bouwgrond in Vlaanderen?

© ThinkStock

Tot eind 2019 geniet je van verlaagde schenkingsrechten als je in Vlaanderen een bouwgrond schenkt.

De schenking van een onroerend goed zoals een woning of bouwgrond gaat steeds gepaard met de betaling van schenkingsrechten bovenop het notarieel ereloon. Deze schenkingsrechten hebben een progressief karakter. Dit betekent dat de tarieven toenemen met de waarde van de onroerende goederen. Dit is ook zo voor de schenking van een bouwgrond, met dit verschil dat de tarieven in Vlaanderen tijdelijk worden verlaagd. In het Waalse en het Brusselse gewest daarentegen, betaal je de gewone schenkingsrechten.

In rechte lijn en tussen echtgenoten/samenwoners

Schenken ouders een bouwgrond aan hun kinderen of schenkt de ene partner een grond aan de andere, dan worden de progressieve tarieven verlaagd met 2% tot de schijf van 150.000 euro. Eenmaal boven de 150.000 euro zijn de tarieven identiek aan de normale.

Schematisch geeft dit het volgende:

Hoeveel kost de schenking van een bouwgrond in Vlaanderen?

Als de ouders bijvoorbeeld een bouwgrond van 160.000 euro schenken aan een van hun kinderen, dan kost dit een schenkingsrecht van 9025 euro.

Tussen broers en zussen/ooms of tantes en neven en nichten/tussen alle andere personen

Schenking van een bouwgrond tussen deze personen kunnen tot 150.000 euro genieten van een vlak tarief van 10%. Boven de 150.000 euro gelden de normale schenkingsrechten. Schematisch geeft dit het volgende.

Hoeveel kost de schenking van een bouwgrond in Vlaanderen?

Merk op dat de tariefverlaging tot 10% in deze gevallen belangrijk is. Neem het voorbeeld van iemand die een bouwgrond van 160.000 euro schenkt aan een vreemde, niet-familielid. Hierop zal een schenkingsrecht van 21.500 euro moeten worden betaald.(JS)

Partner Content