Hoe weet je of je met de juiste makelaar in zee gaat?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Wie een woning koopt of verkoopt, laat zich het best begeleiden door een vastgoedmakelaar. Maar hoe weet je nu of je wel te maken hebt met een betrouwbare bemiddelaar?

Een woning kopen of verkopen doe je niet elke dag. Het is vaak een van de belangrijkste transacties in een mensenleven, en een goede begeleiding is dan ook een absolute must. Er komen immers heel wat extra zaken bij kijken, zoals schattingen, onderhandelingen, bijzondere of opschortende clausules, financieringen en successierechten. Kennis van zaken en continue bijscholing zijn dus noodzakelijk.

Vastgoedmakelaar is dan ook een gereglementeerd beroep. Dit houdt in dat niemand zich zomaar makelaar mag noemen, of vastgoedactiviteiten mag uitoefenen zonder een degelijke opleiding en het nodige certificaat. Alle erkende makelaars in ons land zijn ingeschreven in een centraal register bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Pas op voor namaak

Helaas duiken er af en toe nepmakelaars op. Vaak zijn die onvoldoende opgeleid, beschikken ze niet over de nodige verzekeringen en houden ze zich niet aan de deontologische code. Bovendien zijn ze niet altijd op de hoogte van de huidige (complexe) wetgeving. Wie met zo’n niet-erkende bemiddelaar in zee gaat, riskeert dus om verkeerd geadviseerd te worden.

Het is dan ook aan te raden om bij elke vastgoedtransactie of -raadpleging te checken of de betrokken vastgoedmakelaar wel degelijk erkend is. Vraag sowieso naar zijn BIV-erkenning. Je kan ook zelf zijn naam controleren op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Hier kan je trouwens ook een klacht neerleggen tegen nepmakelaars of tegen erkende bemiddelaars die zich niet houden aan de deontologische regels. (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content