Hoe weet je of een woning binnen je budget past?

© Century 21
Roel Van Espen medewerker Trends

Een woning kopen of bouwen is een belangrijke stap in je leven. Een voorafgaande analyse van je budget is dan ook een absolute must. Hoe ga je daarbij tewerk?

De aankoop of bouw van een woning kost handenvol geld, maar gelukkig kan je terugvallen op een woonkrediet voor de financiering. Belangrijk is wel dat je vooraf berekent hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Een algemene regel is: besteed maximum een derde van je inkomen aan het terugbetalen van de lening.

Tel al je inkomsten per maand op, en deel dat bedrag door drie. Trek hiervan eventuele mensualiteiten af van andere leningen die je nog dient af te lossen. Zo kom je uit op het bedrag dat je elke maand nog kan spenderen aan je woonkrediet.

Denk aan de extra kosten

Als je je budget opmaakt, onderschat dan vooral de kosten niet die gepaard gaan met de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheeklening. Dat zijn onder meer de registratierechten, notariskosten en aktekosten voor het krediet. Samen kunnen ze oplopen tot bijna 20 procent van de aankoopprijs.

Je moet ook rekening houden met de kosten voor verzekeringen. Je bank zal je wellicht vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, die de terugbetaling van het krediet moet garanderen. Daarnaast zal je een woningverzekering moeten afsluiten die je huis of appartement de nodige bescherming biedt.

Weet ook dat je als toekomstige woningeigenaar geconfronteerd zal worden met nieuwe kosten, zoals de jaarlijkse onroerende voorheffing, facturen voor nutsvoorzieningen en onderhoudskosten. Hou ook rekening met toekomstige uitgaven, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of studerende kinderen.

Vraag het aan Wikifin

De financiële website Wikifin heeft een handige Immosimulator in huis die de haalbaarheid van vastgoedprojecten nagaat. Je moet eerst specificeren of je een woning gaat bouwen of kopen. Je dient ook aan te geven in welk gewest dat gebeurt. Daarna moet je je eigen middelen en de extra kosten van het project ingeven.

De module rekent dan uit hoeveel je zou moeten lenen. Handig is dat je kan ‘spelen’ met de verschillende kredietparameters – zoals de looptijd, rentevoet en formule (vast of variabel). Je ziet meteen welke invloed dit heeft op de maandelijkse afbetaling en de totale rentelast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content