Hoe kan je online bieden op je droomhuis?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Via Notaclick – een initiatief van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat – kan je via internet bieden op vastgoed. Het aanbod is beperkt, maar het hele biedproces wordt begeleid door een notaris.

Notaclick laat je, onder het waakzaam oog van een notaris, online bieden op woningen of bouwgronden. Om hier te kunnen bieden, moet je je eerst registreren met je elektronische identiteitskaart. Je hebt dus een kaartlezer en de persoonlijke pincode van je eID nodig. Wanneer je de eerste keer wilt bieden, moet de betrokken notaris je bovendien toestemming geven.

Bieden kan er op twee manieren. Ofwel bied je manueel: wanneer je laatste bod dan ‘overboden’ wordt, ontvang je meteen een e-mail en kan je zelf een nieuw bod plaatsen. Ofwel opteer je voor een automatisch bod: Notaclick verhoogt je bod dan in jouw plaats – weliswaar volgens jouw voorwaarden. Daarbij geldt absolute discretie: niemand komt bijvoorbeeld te weten hoeveel je limietbedrag is.

Online, of toch niet?


Op Notaclick vind je twee soorten verkopen terug. Bij sommige verkopen kan je tot aan de definitieve toewijzing elektronisch blijven bieden. Je bent dan wel verplicht om tussendoor een fysieke afspraak bij de notaris te maken voor een aantal formaliteiten. Andere verkopen worden in een laatste fase afgesloten in een traditionele verkoopzaal. In dat geval moet je daar echt aanwezig zijn om nog mee te kunnen bieden.

Tijdens het hele biedproces kan je bij de betrokken notaris terecht met al je vragen. Hij kan je informatie bezorgen over onder meer de kosten, eventuele erfdienstbaarheden, huur- of pachtcontracten, het kadastraal inkomen en stedenbouwkundige voorschriften. Hij organiseert ook kijkdagen en staat garant voor een transparant biedproces.

Openbaar versus onderhands

Online bieden op vastgoed kan ook via sites zoals Eenmaal-andermaal.be en Oximo. Er is echter een belangrijk verschil: hier vind je onderhandse verkopen terug, terwijl het bij Notaclick om openbare verkopen gaat. Die vertegenwoordigen slechts vijf procent van de totale vastgoedmarkt: vandaar het eerder beperkte aanbod.

Het feit dat het hele biedproces begeleid wordt door een notaris, is sowieso een belangrijke troef van Notaclick. Weet wel dat – zoals bij een traditionele openbare verkoop – elk uitgebracht bod via dit onlineplatform bindend is. Zorg er dus voor dat je woonkrediet tijdig in orde is. (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content