Hoe hou je de deur dicht voor malafide slotenmakers?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Gisteren stemde de Kamer over de herziening van de Wet Private Veiligheid. Daarin werd uiteindelijk geen vergunning voor slotenmakers voorzien. Consumenten mislopen hierdoor een effectieve bescherming.

De afgelopen maanden kreeg de Vlaamse Slotenmakersunie (VSU) tientallen klachten over malafide praktijken. Ook op de Facebookpagina Meldpunt Malafide Slotenmakers en bij Test-Aankoop liepen gelijkaardige meldingen binnen. Doorgaans gaat het om dubieuze spelers die noodsituaties misbruiken om exuberante bedragen aan te rekenen voor hun interventie.

‘Wanneer je overhaast een slotenmaker zoekt via internet, kom je niet zelden bedrogen uit’, zegt Geert Herbots, juridisch adviseur van de Vlaamse Slotenmakersunie. ‘Er zijn twee malafide partijen in het spel. Enerzijds zijn er de websites die leads verzamelen en verkopen aan wie daar voldoende voor betaalt, anderzijds zijn er de uitvoerders die bereid zijn genoeg geld neer te leggen voor zulke leads.’

500 à 600 euro

‘De samenwerking tussen leadverkopers en -kopers is zeker geen louter Belgisch fenomeen’, weet Herbots. ‘Het systeem wordt toegepast in heel Europa, en eigenlijk in de hele wereld. In de praktijk wordt vaak tot 200 euro voor een lead betaald. Daardoor krijgt de eindklant een factuur voorgeschoteld die kan oplopen tot 500 à 600 euro voor een eenvoudige interventie.’

Volgens Geert Herbots zijn de facturen meestal contant te betalen én bovendien vervalst. ‘Op die manier steekt de uitvoerder ook de aangerekende btw in eigen zak’, zegt hij. ‘Het werk is dikwijls abominabel uitgevoerd met inferieure materialen en onnodige schade aan het schrijn- en sluitwerk. Wanneer je weigert hiervoor te betalen, word je geïntimideerd.’

‘Ook bij andere activiteiten – zoals de plaatsing van veiligheidssluitwerk of de installatie van kluizen – loopt het vaak fout. Inbrekers worden binnengelaten, sleutels worden achtergehouden of gekopieerd, deuren worden geopend zonder de toegangsrechten te respecteren, confidentiële gegevens worden onbeveiligd bewaard, enzovoort.’

Vergunning gevraagd

De slotenmaker moet de privacy en confidentiële informatie van de klant respecteren, en toegangsrechten voorafgaandelijk controleren

Om zulke problemen te vermijden, strijden de vakverenigingen zoals de Vlaamse Slotenmakersunie en de Fédération Nationale des Serruriers al sinds 2015 voor de invoering van een vergunning in de sector. De Wet Private Veiligheid voorziet die al langer voor alarminstallateurs, bewakingsondernemingen, veiligheidsadviseurs en privédetectives.

‘Zoals in elk veiligheidsberoep moet ook een slotenmaker betrouwbaar zijn én de nodige vakkennis kunnen voorleggen’, meent Geert Herbots. ‘Hij dient eveneens correct te handelen. Dat betekent: geen misbruik maken van een noodsituatie, de privacy en confidentiële informatie van de klant respecteren, en toegangsrechten voorafgaandelijk controleren.

Gisteren werd hierover gestemd in de Kamer. Helaas werd beslist om in de nieuwe Wet Private Veiligheid geen vergunning voor slotenmakers op te nemen. De hele oppositie steunde het voorstel, maar de meerderheidspartijen stemden tegen. Daardoor mislopen consumenten nu een extra bescherming. Een vergunning houdt immers ook een effectieve controle en sanctionering door de FOD Binnenlandse Zaken in.

Wees op je hoede

Maar hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je niet in de val trapt bij je zoektocht naar een slotenmaker? De Vlaamse Slotenmakersunie en consumentenorganisatie ECC België geven volgende tips:

· Geef de voorkeur aan een slotenmaker met een fysieke winkel in de buurt. Een speler die beweert zowat overal actief te zijn, laat je beter links liggen. Wees sowieso op je hoede wanneer je langer dan een uur moet wachten na een dringende oproep.

· Let op het persoonlijke karakter van de website: vind je concrete informatie zoals de (bedrijfs)naam, het btw- of ondernemingsnummer en het fysieke adres? Vraag bij aankomst ook naar een legitimatie, en noteer de nummerplaat.

· Waarschuwt de website voor oplichters? Dat is alvast geen garantie dat de achterliggende partij zelf recht in zijn schoenen staat.

· Vraag vooraf naar een gedetailleerde offerte. Goedkope slotenmakers (‘Prijzen vanaf 35 euro’) kan je maar beter vermijden. De normale tarieven liggen rond 90 euro voor een interventie, met een afwijking van 25 à 30 procent naargelang de omstandigheden (tijdstip, afstand, moeilijkheid, …).

Is het uiteindelijke bedrag veel hoger dan wat initieel was afgesproken? Onderteken dan zeker geen documenten, en weiger sowieso om contant te betalen. Voel je je geïntimideerd, bel dan de politie of het noodnummer 112. Weet dat je een klacht kan indienen via het Meldpunt van de FOD Economie. Ook de website van de Vlaamse Slotenmakersunie voorziet een ‘Hall of Shame’ waar je knoeiwerk kan melden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content