Herzien lening ook voordelig bij klein renteverschil

Veel mensen willen nog voor het eind van dit jaar een woonlening afsluiten, want op 1 januari verlaagt de Vlaamse regering de woonbonus. Vanaf dan kan je minder intresten van je belastingen aftrekken, waardoor een lening op 25 jaar je tot 23.000 euro meer kan kosten. Banken en financiële experts worden overspoeld met vragen, zo blijkt uit een rondvraag van VTM NIEUWS. © BELGA

Wie de lening voor zijn woning wil herzien, kan ook al voordeel doen met een klein renteverschil. De voorbije weken werden banken overstelpt met vragen over een herfinanciering.

Wie zijn hypothecaire lening wil laten herfinancieren, hoeft niet per se een renteverschil van 1 procentpunt te behalen om voordeel te doen. Volgens berekeningen van adviesbureau Immotheker kan een herziening ook interessant zijn bij een kleiner verschil. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Doorgaans heb je een renteverschil van 1 procentpunt nodig om voordeel te doen bij een herfinanciering, maar dat hoeft niet altijd, zegt John Romain van Immotheker nu. Die berekende dat voor een woonkrediet van 200.000 euro op 20 jaar met vaste rentevoet, een verschil van 0,52% volstaat om de kosten van de herfinanciering terug te betalen. Om break-even te draaien, zeg maar. Wil je er ook extra aan verdienen, dan is een verschil van 0,71% nodig.

Concreet: voor een woonkrediet van 200.000 euro op 20 jaar bedroeg een vaste rentevoet een jaar geleden 4,35%. Dat komt neer op een maandelijkse aflossing van 1.240 euro. Voor dezelfde lening betaal je vandaag 3,15%, goed voor een terugbetaling van 1.120 euro per maand.

Rente staat historisch laag

De voorbije weken werden banken overstelpt met vragen over een herfinanciering. De Belgische tienjaarsrente, waar banken hun tarieven voor een vast woonkrediet op afstemmen, staat immers historisch laag. Lenen wordt dus goedkoper. De lage rente is het gevolg van het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen -en dus investeren- goedkoper te maken, wil ze de economie opnieuw aanzwengelen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content