Geld aan je kinderen lenen voor een woning? De fiscus kijkt mee

© Getty Images/iStockphoto

Wie via een woninglening meer dan 80 procent wil lenen, valt vaak in een hoger tarief. De oplossing is dan dat de ouders een stukje uitlenen. Maar laat je dan best de schoonzoon meetekenen? En moet er dan roerende voorheffing betaald worden als je lening niet helemaal renteloos is?

80 procent

Wie niet meer dan 80 procent leent van de aankoop van een woning, krijgt vaak een beter tarief en krijgt sneller een lening. Een bank mag wel meer dan 80 procent van de marktwaarde van de gefinancierde woning uitlenen, maar het risico wordt dan wel een stuk groter als er problemen zijn met de terugbetaling en de woning gedwongen verkocht moet worden.

Ouders lenen stukje

Voor wie zelf geen eigen inbreng kan doen van 20 procent, is het vaak een goede oplossing dat ouders een lening geven aan de kinderen om die 20 procent op te vullen. Om later misverstanden te vermijden maak je best een eenvoudig contractje op en vermelden de ouders in de mededeling van de overschrijving dat het om een lening gaat. Zo vermijd je latere discussies met de andere kinderen en de fiscus.

Als het kind gehuwd is of samenwoont, laten de ouders ook best de partner meetekenen. Als ze dan scheiden of uiteengaan, kunnen de ouders dan nog de helft van het nog te betalen bedrag terugvragen.

Renteloos of niet?

Wie leent aan zijn kinderen is niet verplicht een rente te vragen, maar kan dat natuurlijk wel doen. Sommige ouders met bijvoorbeeld een klein pensioen vragen een heel lage rente van bijvoorbeeld 1 of 2 procent om toch nog wat inkomsten te hebben.

Hou er dan wel rekening mee dat die interesten roerende inkomsten zijn. Concreet betekent dit dat het kind 30 procent roerende voorheffing moet inhouden op deze rente én moet doorstorten aan de fiscus. Dat kan via een aparte applicatie van de fiscus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content