Elektriciteit afgekeurd in negen op de tien verkochte woningen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Bij negen op de tien woningen die vandaag te koop staan, is de elektrische installatie afgekeurd. Wie zo’n huis koopt, is verplicht om de gebreken snel aan te pakken, ook al kan dat voor flink wat extra kosten zorgen. Dat zegt de vastgoedmakelaar Century 21.

Het EPC-attest bij een aankoop van de woning is ondertussen al goed ingeburgerd bij de Belgen. Maar velen fronsen nog hun wenkbrauwen wanneer ze een elektriciteitsattest in handen krijgen. “Nochtans wordt zo’n attest almaar belangrijker”, meldt Century 21 in een persbericht.

Onverwachte kosten

Wie sinds sinds juli 2008 zijn woning wil verkopen moet een keuringsattest van de elektrische installatie kunnen voorleggen. Kopers zijn op hun beurt wettelijk verplicht om alle gebreken in hun pas aangekochte woning binnen de 18 maanden op te lossen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze naast een – theoretische – boete van de Federale Overheidsdienst Economie vooral problemen met de verzekering. Daardoor komen veel Belgen voor onverwachte kosten te staan wanneer ze een woning kopen. “Meer zelfs, in negen op de tien gevallen is de elektrische installatie afgekeurd”, meldt Century 21.

“Bij één op de vijf woningen in Vlaanderen vormen de problemen zelfs een veiligheidsrisico voor de bewoners – een tendens die ook bevestigd wordt door het Grote Woononderzoek van de Vlaamse overheid. In Wallonië is het probleem volgens de vastgoedgroep minstens dubbel zo groot”, gaat de vastgoedgroep verder.

Onduidelijke attesten

Het elektriciteitsattest schiet vandaag schromelijk tekort

Maar eenmaal de kopers het attest in handen hebben, duikt er nieuw probleem op. Zo is het gedetailleerde elektriciteitsattest voor het merendeel van Belgen zeer onduidelijk. “Het elektriciteitsattest schiet vandaag schromelijk tekort. Het somt enkel de gebreken op, die in de oren van de meeste kopers als Chinees klinken. Een eventuele kostenraming is op het keuringsverslag totaal niet terug te vinden. De koper moet het allemaal maar zelf uitzoeken. Waarom zou er niet, net zoals bij het EPC-attest, met bepaalde scores gewerkt kunnen worden? Zo weet de kopers tenminste in welke ‘prijscategorie’ de kosten zich bevinden”, verduidelijkt Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux.

De meest voorkomende gebreken, zoals het ontbreken van de elektriciteitsschema’s, zijn volgens de vastgoedgroep relatief goedkoop op te lossen. Tegelijk waarschuwt Century 21 voor woningen waarbij de elektrische installatie niet aan de huidige wettelijke normen te voldoen. “Zij moeten dan voor een groot stuk vernieuwd worden. Dan kunnen de kosten oplopen tot tienduizend euro en meer.”, klinkt het.

Transparantie

Vermeir pleit dan ook voor een transparanter elektriciteitsattest. De vastgoedgroep vraagt de ministers van Wonen in Vlaanderen, Wallonië en in Brussel om de problematiek op de politieke agenda te plaatsen.

“Niet alleen het gebrek aan een duidelijke prijsraming is het probleem, ook het feit dat alle gebreken anderhalf jaar na de aankoop opgelost moeten zijn, schrikt kopers af. Dat is weinig tijd voor werken die vaak aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daarom stellen we voor om de opgelegde termijn minstens naar drie jaar op te trekken. Nu proberen kopers de kost dikwijls in mindering te brengen van de verkoopprijs, maar het gros van de verkopers is niet geneigd daar rekening mee te houden”, besluit Vermeir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content