Belgen kiezen massaal voor vaste rentevoeten

Benoit Doppagne © BELGA

Amper 0,36 procent van de kredietnemers die in het derde kwartaal een hypothecair krediet aangingen, koos voor een variabele rentevoet. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Wie een huis bouwt, verbouwt of koopt, kiest in meer dan negen op de tien keer voor een vaste rentevoet of een variant daarop. In de huidige context van extreem lage rentevoeten is het logisch dat de overgrote meerderheid kiest voor zekerheid, om de lage rentevoeten nog twintig of dertig jaar aan te houden.

Amper één op de 250 kredietnemers (0,36 procent) kiest nog voor een variabele rentevoet: het laagste cijfer in jaren. Zo koos een jaar geleden nog 2,5 procent voor een variabele rentevoet.

De verhouding tussen variabele en vaste rentevoeten kan enorm schommelen, afhankelijk van de rente op de markt. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2010 koos nog 45 procent voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet, blijkt uit cijfers van Febelfin.

Leningen

Voort blijkt uit de cijfers de Beroepsvereniging van het Krediet dat in de zomerkwartaal nog nooit eerder zoveel hypothecaire leningen werden verstrekt als dit jaar. In het derde kwartaal werden meer dan 66.000 hypothecaire kredietovereenkomsten gesloten. Goed voor 7,3 miljard euro.

Belgen kiezen massaal voor vaste rentevoeten

Opvallend is dat de kredieten voor renovatie in de lift blijven zitten. Tijdens het zomerkwartaal werden er 6827 meer afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van maar liefst 54,5 procent.

Het aantal leningen voor een woning is gestegen met 17 procent of 4703 overeenkomsten in vergelijking met vorig jaar. gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning steeg afgelopen trimester tot bijna 146.000 euro.

Hetzelfde geldt voor de kredieten bestemd voor nieuwbouw te financieren. Dat aantal steeg met 20,8 procent of 1257 extra overeenkomsten. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet bleef stabiel op iets meer dan 151.000 euro.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content