3 voorzorgen die je kan nemen als je aannemer aan een uurtarief werkt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je aannemer spreekt met je af dat hij zijn prestaties aanrekent op uurbasis. De materialen mag je zelf leveren of de aannemer levert ze aan jou. Het zou dan de eerste keer niet zijn dat je uiteindelijk heel wat meer moet betalen dan wat je verwachtte. Hoe kan je vermijden dat je voor onaangename verrassingen komt te staan?

Als je aannemer zijn prestaties op uurbasis met je afrekent, is het belangrijk de uren goed in het oog te houden. Op die manier vermijd je dat de rekening van je aannemer te hoog oploopt.

Vraag een raming

Vraag aan de aannemer dat hij je op voorhand bevestigt wat zijn uurtarief is. Vraag tevens dat hij een prognose doet van hoeveel uren hij ongeveer aan de werken zal besteden. Laat hem dat ook op papier zetten. Blijkt dan naderhand dat er heel wat meer moet worden betaald dan wat je aannemer vooropstelde, dan kan je zijn rekening in vraag stellen.

Hou de uren in het oog

Probeer de activiteiten van je aannemer in de mate van het mogelijke in het oog te houden. Kijk ook na of de uren wel efficiënt worden gepresteerd. Doe minstens geregelde steekproeven op de werf en noteer op welke uren er hoeveel mensen aan de slag waren. Ben je constant op de werf aanwezig, teken dan elke dag (samen met de aannemer) een document af dat aangeeft hoeveel uren hij op de werf was.

Vraag geregelde overzichten

Vraag minstens aan je aannemer dat hij op geregelde basis een overzicht geeft van het aantal uren dat hij werkte. Laat dit dus niet tot aan het einde van de werken samenkomen. Ben je het niet eens met een opgave, protesteer die dan dadelijk.

En hoe kies je de ideale aannemer? Volg deze drie tips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content