WONEN

Levenskunstenaars

Samen met zijn tweelingbroer Kristof, startte Stefan Boxy in 1982 in Kortrijk een restaurant, dat in 1992 een Michelin-ster kreeg. Sinds 1997 spitst het duo zich volledig toe op evenementen als traiteur voor recepties en diners, doorgaans in exquise locaties. Zoals het kasteel van ‘s-Gravenwezel van antiquair Axel Vervoordt. In zijn vrije tijd zoekt Stefan Boxy naar twintigste-eeuwse designmeubelen om zijn verzameling uit te breiden. Maar zijn favoriete bezigheid blijft het uittekenen van de gerechten die hij wil bereiden voor een feest. Gewoon aan tafel, een pianoconcert van Mozart, lekker lijzig larghetto op de achtergrond, ontwerpt hij de gerechten. De Boxy’s gebruiken nooit kookboeken, behalve voor patisserie. Alle recepten ontstaan op papier en worden thuis getest. Neen, we zijn geen huisvriend van de Kortrijkzaan Stefan Boxy en zijn echtgenote Carine, die kleding verkoopt aan winkels en thuis in het vroegtwintigste-eeuwse landhuis haar showroom heeft. De Boxy’s geven hun passies bloot in een boek met de toepasselijke titel Privé.

Zo heet het jongste concept van Wim Pauwels en zijn uitgeverij Beta-Plus. Boxy vinden we in een eerste deel, eerstdaags ligt er een tweede loot in de boekhandel (160 blz., 42,50 euro per deel). Andermaal vertellen Belgen en Nederlanders vooral over hun favoriete architectuur, woonstijl, gastronomie en andere culturele uitingen. Hun antwoorden zijn vergezeld van foto’s die hun woonstijl en de geprefereerde plekken tonen. Er worden ook heel wat namen en winkels genoemd van architecten, binnenhuisarchitecten, antiquairs, kunstgaleries, restaurants en meer fijne oorden.

Niet zelden vinden we ook de geportretteerden in de adressenlijst. Naast enkele ondernemers en kunstenaars, gaat het immers grotendeels over binnenhuisarchitecten zoals de Antwerpenaar Jean De Meulder, haute cuisine-sterren zoals Peter Goossens (van het Hof van Cleve in Kruishoutem) en modeontwerpers zoals de Ieperling Edouard Vermeulen (van het merk Natan). Wim Pauwels brengt ze samen onder de noemer toonaangevende levenskunstenaars. Stijl, vakmanschap, eruditie en gedrevenheid met commerciële flair – dat kunnen we zowel van de protagonisten als van het uitgeversconcept zeggen.

Van Wim Pauwels ligt ook het exquise koffietafelboek Vlaamse woonstijl (Beta-Plus, 226 blz., 79,50 euro) klaar. Tien huizen worden uitvoerig intern en extern in beeld gebracht, wat nogal letterlijk opgevat mag worden, de tekst blijft zowat beperkt tot onderschriften bij de foto’s. Het boek is wél een juweel van inspirerende finesse.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content