Wanneer is een bod geldig?

© reuters

Ga ik een verbintenis aan als ik een mondeling bod uitbreng op een onroerend goed? Of via e-mail, een sms of per brief?

Ga ik een verbintenis aan als ik een mondeling bod uitbreng op een onroerend goed? Of via e-mail, een sms of per brief?

U bent op huizenjacht en u hebt een woning gezien waar u helemaal weg van bent. U wilt die mooie kans niet laten schieten en noteert snel een bod op een stukje papier. De tijd verstrijkt zonder dat de verkoper iets van zich laat horen. Uiteindelijk beslist u een ander huis te kopen. Maar dan belt de eigenaar van de eerste woning met het goede nieuws dat hij uw bod aanvaardt. Het lijkt vergezocht, maar heel wat enthousiaste kandidaat-kopers zijn al in die val gelopen.

Als u een bod uitbrengt – of dat nu mondeling gebeurt, via e-mail, met een sms of per brief – gaat u daarmee altijd een verbintenis aan. Als de verkoper uw voorstel aanvaardt, moet u het huis kopen voor het bedrag dat u hebt geboden. Bent u te snel geweest en wilt u de woning uiteindelijk toch niet kopen? Dat kan, maar de verkoper heeft dan het recht een schadevergoeding te eisen die doorgaans 10 procent van de overeengekomen prijs bedraagt. Voor een huis van 250.000 euro komt de schadevergoeding dus al gauw uit op 25.000 euro.

Om onaangename verrassingen te vermijden, is het verstandig uw bod te beperken in de tijd. Stel duidelijk op welke datum uw bod afloopt. Een of twee weken bedenktijd zouden voor de verkoper moeten volstaan om een beslissing te nemen. Vermeld ook het adres van de woning waarop u uw bod uitbrengt. Bovendien is het raadzaam een opschortende voorwaarde te stellen, waardoor uw voorstel bijvoorbeeld vervalt als u geen hypothecair krediet krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content