Wanneer heb je recht op klein verlet?

Het gebeurt weleens dat je kind ziek is. Heb je dan recht op een dag klein verlet?

Het gebeurt weleens dat je kind ziek is. Heb je dan recht op een dag klein verlet?

Het klein verlet of het omstandigheidsverlof geeft werknemers de mogelijkheid afwezig te blijven van hun werk zonder dat ze loon verliezen. De regels voor die korte afwezigheidsperiodes zijn zeer strikt. Als u trouwt, hebt u bijvoorbeeld recht op twee dagen klein verlet in de week van of na de bruiloft. Voor het huwelijk van een kind hebt u recht op één dag klein verlet, als de trouw plaatsvindt op een dag waarop u normaal gesproken moet werken.

Bij het overlijden van uw partner, een kind of een van uw ouders mag u drie dagen afwezig zijn in de periode tussen het overlijden en de begrafenis. Die periode is beperkt tot één dag als een broer, een zus of een grootouder zou overlijden. U hebt ook recht op een dag klein verlet voor de plechtige communie of het feest voor de vrijzinnige jeugd van uw kind. U moet die opnemen op de dag van de plechtigheid of op de daaropvolgende dag, als de plechtigheid plaatsvindt op een zondag. Moet u voor de rechtbank verschijnen, dan krijgt u omstandigheidsverlof voor de tijd die daarvoor nodig is, maar met een maximum van vijf dagen. Sommige collectieve arbeidsovereenkomsten zijn iets vrijgeviger.

Voor een ziek kind hebt u dus geen recht op klein verlet. U zult in dat geval onbetaald verlof om dringende redenen moeten nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content