Zo ga je te werk als de aansprakelijke van een ongeval niet verzekerd is

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Per dag zijn er in België zowat 30 verkeersongevallen waarbij een niet-verzekerd voertuig betrokken is. Wat zijn je rechten als je het slachtoffer wordt van zo’n ongeval. Kan je je schade door iemand laten vergoeden?

Je raakt betrokken bij een verkeersongeval. De aansprakelijke blijkt niet verzekerd te zijn. Wat moet je dan doen?

Haal de politie erbij

Vraag bij een ongeval sowieso dat de andere bestuurder zijn groene kaart voorlegt. Bekijk die grondig. Heeft de andere bestuurder geen groene kaart bij, is die vervallen of gaat het om een duidelijke vervalsing roep er dan de politie bij. Vul sowieso een ongevalsaangifte in en stuur ze naar je verzekeraar.

Doe aangifte bij het BGWF

Doe daarnaast aangifte van het ongeval bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Dit fonds komt o.a. tussen als de aansprakelijke automobilist waarmee je een aanrijding had niet verzekerd blijkt te zijn. Het fonds betaalt je dan uit en tracht opvolgend de vergoeding die aan jou werd uitgekeerd op de aansprakelijke van het ongeval te verhalen.

Je kan dit online doen via de website de BGWF. Je kan de aangifte ook opsturen (gebruik hiervoor een aangetekende brief) naar het BGWF, Liefdadigheidstraat 33 bus 1, 1210 Brussel. Voeg bij je aangifte de bewijsstukken (zo bv. de ongevalsaangifte, eventuele foto’s en dergelijke meer).

Hoelang heb je tijd?

Je hebt hiervoor vijf jaar de tijd. Je lichamelijke schade kan je maar recupereren als je binnen de 30 dagen vanaf het ongeval aangifte doet bij de politiediensten, behalve als dat absoluut onmogelijk was door een geval van overmacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content