Waarom het geen goed idee is om de autoverzekering van je zoon op je naam te zetten

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Jongeren betalen meestal een hogere premie voor een autoverzekering dan hun ouders. De polis afsluiten op naam van pa of ma is echter geen goed idee.

Wanneer je zoon of dochter met een eigen autootje rijdt, dan moet dat voertuig uiteraard verzekerd zijn. De verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade aan derden wanneer je kind een verkeersongeval zou veroorzaken.

Omdat jongeren nu eenmaal een beperkte rijervaring hebben en dus een groter risico zijn voor de verzekeraar, betalen ze meestal een hogere premie. Sommige ouders trachten die extra kost te omzeilen door zichzelf als voornaamste bestuurder in het verzekeringscontract aan te duiden.

Ai! Een ongeval…

Stel, je zoon veroorzaakt een ongeval met zijn wagen. De schade valt nogal mee voor hem, maar de tegenpartij is er ietwat erger aan toe. De politie komt ter plaatse en doet de nodige vaststellingen. Je zoon verklaart daarbij dat de auto de zijne is.

De verzekeraar ontvangt dan een kopie van het opgemaakte pv. Die merkt dat je zoon verklaard heeft de hoofdbestuurder van de wagen te zijn, terwijl zijn naam nergens in het contract vermeld staat. In dat geval riskeer je beticht te worden van verzekeringsfraude en zelf de veroorzaakte schade te moeten vergoeden.

Wees dus eerlijk…

… en duid bij het afsluiten van de autoverzekering je kind als voornaamste bestuurder aan. De premie ligt dan wel wat hoger, maar je zoon of dochter is sowieso wettelijk gedekt bij een ongeval. Bovendien kan de verzekeraar in dat geval de betaalde schadevergoeding nooit op jou of je kind verhalen.

Overigens, door te kiezen voor een kleine wagen met een beperkt vermogen, kan je de premie van de autoverzekering gevoelig drukken. Bovendien is het niet onverstandig om je kind eerst te laten wennen aan het verkeer met een niet al te krachtige motor.

Auto van de ouders

Heel wat jongeren rijden overigens eerst nog een tijdje rond met de auto van pa of ma. Dat mag, maar breng dan wel de verzekeraar op de hoogte. Doe dat zeker wanneer je kind je wagen op regelmatige basis gebruikt. Zo vermijd je eveneens dat de verzekeraar eventuele betaalde schadevergoeding op jou of je kind verhaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content