Vergelijk de kosten van een ziekteverzekering

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

De Nationale Bank verplicht de marktleider DKV de premies voor zijn hospitalisatieverzekeringen te verhogen. Het is hoe dan ook interessant de tarieven van verzekeraars te vergelijken.

Een op de zeven Belgen wordt jaarlijks opgenomen in een ziekenhuis. De kosten van zo’n opname kunnen snel oplopen. Met een hospitalisatieverzekering hoef je daar niet wakker van te liggen. Die vergoedt de kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname of een ernstige ziekte. Je kan zo’n polis afsluiten bij een privéverzekeraar, maar je kan ook aankloppen bij je ziekenfonds. Beide instanties moeten voldoen aan de wettelijke voorwaarden, maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Een ziekenfonds vergoedt de wettelijk vastgelegde tarieven voor twee- of meerpersoonskamers en dekt meestal geen verblijf in een duurdere eenpersoonskamer. Ook de hogere ereloonsupplementen die artsen aanrekenen in een privékamer, worden doorgaans niet terugbetaald. Een hospitalisatieverzekering van een privéverzekeraar dekt die extra’s in principe wel. Dat geldt vaak ook voor de kosten van behandelingen, geneesmiddelen en prothesen die niet vergoed worden door de wettelijke ziekteverzekering.

Bij een privéverzekeraar zijn er meestal geen wachttijden voorzien. Na de medische aanvaarding ben je dus meteen gedekt. Hou er wel rekening mee dat de kosten die verband houden met een bevalling niet vergoed worden wanneer je bij het afsluiten van de polis al zwanger bent. Bij een ziekenfonds moet je sowieso een wachttijd van enkele maanden doorlopen vooraleer je echt verzekerd bent. Dat is vervelend wanneer je in die periode ziek wordt of betrokken geraakt in een ongeval.

Premieverschillen

Een hospitalisatieverzekering bij je ziekenfonds is in de meeste gevallen goedkoper dan de polis die je afsluit bij een privémaatschappij. Weet wel dat ziekenfondsen ‘premiesprongen’ hanteren, waardoor je almaar meer betaalt naarmate je ouder wordt. Een commerciële verzekeraar daarentegen legt de premie meestal vast op het moment dat je de polis afsluit. Hij baseert zich daarvoor op je leeftijd en je gezondheidstoestand. De premie wordt daarna alleen nog via wettelijke indexaties aangepast.

Toch kunnen ook commerciële verzekeraars in bepaalde gevallen verplicht worden premieverhogingen door te voeren. Dat is het gevolg van de nieuwe verzekeringswet die de Nationale Bank sinds maart vorig jaar de bevoegdheid geeft hogere premies op te leggen wanneer bepaalde polissen verlieslatend zijn of dat dreigen te worden. De marktleider, DKV, is de eerste verzekeraar die daardoor nieuwe tarieven zal opleggen voor oudere contracten.

Concreet worden de hospitalisatiepolissen met een onbeperkte en levenslange dekking die DKV vóór 2000 op de markt bracht, vanaf 1 september 9 procent duurder. De premies voor contracten die tussen 2000 en 2015 zijn afgesloten, worden met 5,5 procent opgetrokken. De Nationale Bank legt vanaf volgend jaar ook een bijkomende jaarlijkse stijging op, die varieert tussen 1 en 1,6 procent.

Onlinehulp

Op de website Hospitalisatieverzekeringtips.be vind je meer informatie over de verschillen tussen een polis bij een ziekenfonds en bij een privéverzekeraar. Test-Aankoop heeft een onlinemodule waarmee je kunt uitrekenen welke verzekeraar voor jou de meest interessante is, maar die is enkel toegankelijk voor abonnees. Op Verzekeringen.be vind je een ietwat beperkte vergelijker die toegankelijk is voor iedereen. De meest uitgebreide module vind je bij het onafhankelijke Assuraweb: daar kun je de premies en de voorwaarden van zowel commerciële verzekeraars als ziekenfondsen vergelijken.

Wil je weten welk ziekenfonds jou op het lijf geschreven is? Op de website Ziekenfondsenvergelijken.be krijg je – afhankelijk van je woonplaats en je behoeften – een overzicht van de vaakst voorkomende kostenposten. Op basis daarvan wordt dan een vergelijking gemaakt. Helaas is deze site naar onze mening niet helemaal up-to-date. Gelukkig is er sinds enige tijd een nieuw en neutraal initiatief van Spaargids.be, dat naar eigen zeggen wél voortdurend geactualiseerd wordt. Per dekking vind je er een vergelijking van verschillende verzekeraars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content