Is een domiciliëring veilig?

© iStock

Doe je er goed aan om een schuldeiser te betalen via een domiciliëring op een zichtrekening? Als je dat doet, krijg je dan een korting van je schuldeiser. Schuilt er geen addertje onder het gras?

Dat hangt ervan af. Bij een domiciliëring geef je eigenlijk carte blanche aan de begunstigde om op vaste tijdstippen variabele bedragen van je zichtrekening te halen, zonder dat daar telkens je toestemming voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon- en de elektriciteitsfactuur of aan verzekeringspremies. Je doet er goed aan die toestemming enkel te geven aan schuldeisers zoals overheidsbedrijven en bonafide privébedrijven.

Een domiciliëring is niet hetzelfde als een bestendige of doorlopende opdracht. Bij een doorlopende opdracht gaat het om de betaling van vaste bedragen op vaste tijdstippen. Denk bijvoorbeeld aan de betaling van huur- en lidgelden of de terugbetaling van een lening aan de bank. Ook voor bestendige opdrachten is het verstandig dat je die enkel toekent aan betrouwbare schuldeisers. Je kunt via een bestendige opdracht ook elke maand een vast bedrag van je zicht- naar je spaarrekening overschrijven.

Belangrijk om te weten is dat domiciliëringen en bestendige opdrachten niet worden uitgevoerd als er een ontoereikend saldo is op je zichtrekening. Het voordeel van een domiciliëring en een bestendige opdracht is dat je nooit te laat bent met de betaling van de verschuldigde bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content