EU wil bonus-malusgraad autoverzekering overdraagbaar maken

© Getty Images/iStockphoto

Als het van de Europese Commissie afhangt, zullen autobestuurders gemakkelijker hun bonus-malusgraad kunnen meenemen als ze overstappen naar een andere verzekeraar, ook in het buitenland. Dat staat donderdag in een nieuw actieplan om de eenheidsmarkt voor financiële diensten verder uit te bouwen.

Voorzichtige chauffeurs worden dankzij het bonus-malussysteem van de autoverzekeraars beloond met een lagere premie. Brokkenpiloten moeten voor hun verzekering een hogere premie betalen. Wie verandert van verzekeraar kan een schadeattest aanvragen waarmee hij bewijst hoeveel ongevallen hij de vijf jaar voordien veroorzaakt heeft.

De Europese Commissie stelt echter vast dat autoverzekeraars niet altijd rekening houden met het schadeattest van een nieuwe klant, zeker niet als die klant zijn vorige verzekering in een andere lidstaat had. Daarom denkt ze erover na het schadeattest te standaardiseren zodat het over heel de EU beter aanvaard wordt.

De Commissie schrijft dat in een nieuw actieplan om de eengemaakte markt voor financiële diensten uit te breiden. Consumenten kunnen nu al relatief eenvoudig een bankrekening openen in een ander Europees land, ze kregen meer mogelijkheden voor het afsluiten van een woninghypotheek en ook de verzekeringenmarkt werd transparanter en performanter. Het nieuwe actieplan stelt geen nieuwe wetgeving in het vooruitzicht, maar werkt verder op reeds bestaande richtlijnen, verordeningen en andere Europese regels.

Meer transparantie

Wat de markt van de autoverzekeringen betreft, gaat de Commissie ook na hoe slachtoffers van ongevallen waarbij voertuigen uit verschillende landen betrokken zijn en een van de verzekeraars failliet gaat, beter vergoed kunnen worden. De sector van de huurwagens zal dan weer meer transparantie aan de dag moeten leggen. De Commissie gaat er prat op dat 65 procent van de verhuurders duidelijk is over de manier waarop hun tarieven zijn samengesteld, maar ze focust nu op de resterende 35 procent.

Bij het uitbouwen van de financiëledienstenmarkt is een cruciale rol weggelegd voor nieuwe technologieën (‘fintech’), erkent de Commissie. “Consumenten moeten niet alleen in eigen land, maar in de hele EU toegang hebben tot de beste producten die voorhanden zijn. We willen bekijken welke mogelijkheden de beschikbare technologie hiervoor biedt”, zegt Europees commissaris Valdis Dombrovskis, bevoegd voor Financiële Diensten. “Mits met beleid gebruikt, kan die technologie een positieve verandering teweegbrengen in de financiële sector en in de toegang van de consument tot financiële diensten.” De Commissie lanceert een bevraging om de impact van nieuwe technologieën op de financiële sector in kaart te brengen.

Partner Content