‘Bel me niet meer a.u.b.’: Tips om te vermijden dat bedrijven je opbellen met reclameboodschappen

© iStock

Er is een manier om te vermijden dat je ongewenst opgebeld wordt door bedrijven voor allerlei reclameboodschappen. Je kan je laten inschrijven op de zogenaamde bel-me-niet-meer-lijst. Hoe pak je dat het beste aan?

Iedereen maakt het wel eens mee dat hij op zijn GSM of vaste lijn wordt opgebeld door een bedrijf voor reclamedoeleinden. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan verkopers van exclusieve wijnen, antieke tapijten, stofzuigers of zelfs schoorsteenvegers die je opbellen om hun producten of diensten op die manier aan de man te brengen. Indien je daar niet van gediend bent, kan je je inschrijven op de zogenaamde bel-me-niet-meer-lijst.

Hoe komt men aan je nummer?

Een bedrijf kan je telefoonnummer hebben omdat je daar zelf klant bent. Heel wat bedrijven vragen aan hun klanten hun naam, adres en telefoonnummer wat zij dan in hun klantenbestand bijhouden.

Andere bedrijven – waar je geen klant bent – kunnen je nummer vinden in één of andere telefoongids. Zij kunnen dit ook krijgen via gespecialiseerde bedrijven, met name van zogenaamde adressenmakelaars of gegevensverstrekkers. Die komen o.a. aan info door klantenbestanden van bedrijven te verzamelen.

De bel-me-niet-meer-lijst

'Bel me niet meer a.u.b.': Tips om te vermijden dat bedrijven je opbellen met reclameboodschappen

De bel-me-niet-meer-lijst is een databank waarin zowel consumenten als bedrijven die niet meer voor telemarketingacties willen opgebeld worden, zich kunnen inschrijven. Door je in te schrijven op deze lijst vermijd je in de toekomst nog te worden gebeld door bedrijven voor één of andere reclameactie.

De wet verplicht bedrijven en organisaties die via telefoon commerciële aanbiedingen doen om deze lijst te gebruiken. Zij moeten de telefoonnummers en namen van mensen of bedrijven die op deze lijst zijn ingeschreven uit hun belbestanden halen. Dit geldt zelfs als je al klant was van het bedrijf in kwestie.

Hoe doe je het?

Je inschrijven op de lijst is bijzonder eenvoudig. Het volstaat daarvoor te surfen naar de site bel-me-niet-meer. Hier vind je een inschrijvingsformulier waar je o.a. je naam, adres en tot 4 telefoonnummers (zowel vaste als GSM-nummers) kunt opgeven. Eens je het formulier hebt ingevuld, kan je het online verzenden.

Je krijgt vervolgens een bevestiging op je e-mailadres waarop je moet klikken om tot activering over te gaan. De inschrijving is volledig gratis. Binnen de vijf dagen na je inschrijving komen je gegevens op de lijst. Je inschrijving is voor twee jaar geldig. Nadien vervalt ze tenzij je ze hernieuwt.

Je beslist zelf of je je inschrijving verlengt of niet. Laat je je e-mailadres achter, dan houdt men je op de hoogte van het verval van je inschrijving na twee jaar. Ook in de loop van deze twee jaar kan je je inschrijving te allen tijde ongedaan maken. Het volstaat daarvoor dat je inlogt op je account en dat je aangeeft je inschrijving op de lijst te annuleren.

Je krijgt toch nog telefoons

Sta je op de lijst en krijg je toch nog telefoons met reclameaanbiedingen, dan kan je een klacht indienen bij de economische inspectie. Het bedrijf kan dan een boete krijgen.

Het bedrag van die boete ligt behoorlijk hoog (tot 120.000 euro). In de praktijk is het de bedoeling om die ondernemingen te bestraffen die weigeren om de bel-me-niet-meer-lijst te gebruiken. Bedrijven die aantonen dat ze al het mogelijke doen om de lijst te respecteren maar die een vergissing begaan, zullen minder of niet gestraft worden.(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content