3 op de 4 BOB-chauffeurs niet op de hoogte van verzekeringsrisico’s

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Drie op de vier Belgische chauffeurs zijn niet op de hoogte van de verzekeringsrisico’s die ze nemen wanneer ze als BOB achter het stuur kruipen van andermans wagen.

Uit een onderzoek van de verzekeraar Baloise Insurance bij duizend bestuurders blijkt dat 75 procent van de Belgische Bestuuders de verzekeringsrisico’s niet kent wanneer ze ‘bobben’ met de wagen van iemand anders.

Een BOB-bestuuder dreigt volledig voor de kosten te moeten opdraaien bij een ongeval indien de wagen niet omnium verzekerd is.

Nood aan bewustmaking

3 op de 4 BOB-chauffeurs niet op de hoogte van verzekeringsrisico's

De cijfers van de studie maken duidelijk dat Belgen dringend op de hoogte moeten worden gebracht van dergelijke verzekeringsrisico’s. Drie op de vier Belgische bestuurders zijn ooit al eens betrokken geweest bij een verkeersongeval.

Daarenboven is 65 procent van de Belgische wagens enkel verzekerd voor schade aan derden, en dus niet omnium. De kans is met andere woorden behoorlijk groot dat een BOB-bestuurder aansprakelijk wordt gesteld als hij met andermans wagen betrokken raakt bij een ongeval.

Één op de vijf BOB-chauffeurs denkt dat hij volledig verzekerd is bij een ongeval. Één op de vier denkt dan weer dat de eigenaar van het voertuig de kosten zal vergoeden. En drie op de vier chauffeurs geven toe dat ze niet op de hoogte zijn van de verzekeringsrisico’s.

Bob populair bij jongeren

In vergelijking met de oudere generatie, 62 procent is ooit al BOB geweest, doet de BOB-campagne het bijzonder goed bij jongeren. Uit de studie blijkt dat 82 procent van de jongeren ooit al eens bewust onbeschonken achter het stuur heeft gekropen.

3 op de 4 BOB-chauffeurs niet op de hoogte van verzekeringsrisico's

Verder neemt een ouder persoon liever zijn eigen wagen om mensen veilig thuis te brengen. Een jongere verkiest dan weer om met de wagen van iemand anders te rijden als hij of zij BOB is.

Na het verkrijgen van de informatie over de BOB-clausule vind 75 procent van de ondervraagden dat die moet worden opgenomen in de autoverzekering. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content