Vergelijk autokosten: hoe duur is uw wagen écht?

© Urbain Vandormael
Roel Van Espen medewerker Trends

Heeft u op het net afgelopen Autosalon een mooie wagen gezien en bent u benieuwd welke kosten bij dat specifieke model komen kijken? Dan kan u terecht op enkele websites die nuttige informatie bieden.

De officiële nieuwprijzen van automerken en hun modellen kan u vinden in de rubriek Nieuwprijzen van Vroom.be . Ook AutoGids.be heeft een Koopwijzer met de prijzen van nieuwe wagens. Op beide sites vindt u ook technische specificaties terug. In de Koopwijzer van AutoGids.be kan u overigens ook de kostprijs per kilometer laten berekenen, gebaseerd op het verbruik, de fiscaliteit, de verzekering, het onderhoud, de waardevermindering enzovoort.

Fiscaal

De Koopwijzer van AutoGids.be verzamelt eveneens informatie over de BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting in de verschillende gewesten, maar die is naar onze mening niet helemaal up-to-date. Daarvoor kan u ook terecht op het Belastingportaal Vlaanderen.

Een goed alternatief is de Tax Calculator van Febiac. Die tool vindt u onderaan op de homepage. Hij is niet alleen beschikbaar voor natuurlijke personen, maar ook voor vennootschappen.

Verzekering

Uiteraard moet een wagen ook verzekerd zijn. Op Verzekeringen.be en Mefirst.be kan u de premies van meerdere autoverzekeraars vergelijken. Via die websites kan u ook offertes aanvragen. Al die vergelijkingssites zijn vrijblijvend en gratis te gebruiken. Ze verplichten u tot niets, en zijn dus zeker interessant om de verzekeringsmarkt af te tasten.

Verbruik

De officiële verbruikscijfers van autoconstructeurs zijn doorgaans gebaseerd op weinig realistische testen. In de praktijk blijken auto’s al snel 10 tot 20 procent meer te verbruiken. De Duitse website Spritmonitor.de geeft een beter beeld van het werkelijke verbruik. Duizenden autorijders houden daar bij hoeveel brandstof hun auto slikt. U kan de site consulteren in het Duits, het Engels en het Frans.

De brandstofprijzen durven nogal eens te schommelen, als gevolg van de fluctuaties op de internationale markten. Door daarop te anticiperen, kan u geld besparen bij elke tankbeurt. Op Carbu.com treft u in de rubriek Tankstations een overzicht van de officiële maximumprijzen aan, maar onderaan ziet u ook de voorspellingen voor één dag, twee dagen, een week, een maand en een jaar. Garanties zijn er uiteraard niet.

Tankstations mogen hun brandstoffen nooit duurder verkopen dan tegen de officiële maximumprijzen. Maar ze mogen natuurlijk wel kortingen geven. Daardoor zijn er vaak aanzienlijke verschillen tussen de prijzen aan de pomp. Carbu.com helpt de goedkoopste stations in de omgeving te vinden. U kunt ze filteren op prijs of op afstand van uw locatie. Bij onze tests konden we zo tot 10 euro besparen op een tankbeurt van zestig liter.

Banden

Wist u trouwens dat het type autoband een grote invloed heeft op uw verbruik (naast de remafstand en het geluid)? Op websites zoals Welkeband.be, Autobandenmarkt.be en Banden Online kan u makkelijk de specificaties en prijzen van merken vergelijken. Autobandentest.com verzamelt zelfs meer dan een half miljoen gebruikersbeoordelingen voor zowat elke band.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content