Test-Aankoop vraagt volledige veralgemening van derdebetalersregeling

© iStock

Sinds 1 oktober is de automatische derdebetalersregeling bij de huisarts een recht voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming genieten. Voor Test-Aankoop mag het hier niet bij blijven: volgens de consumentenorganisatie moet de automatische derdebetalersregeling een recht zijn voor iedereen, bij alle zorgverleners, zo zegt de organisatie dinsdag in een persbericht.

In België betaalt de patiënt in regel het totale ereloon aan de arts of tandarts die hij raadpleegt. Wanneer hij het getuigschrift voor verstrekte hulp indient, betaalt het ziekenfonds een deel van die kosten terug. Bij de derdebetalersregeling betaalt de patiënt enkel nog het remgeld, het ziekenfonds regelt het andere deel rechtstreeks met de arts.

Algemene derdebetalersregeling

Dit betalingssysteem gaat het uitstelgedrag tegen bij mensen die om financiële redenen zorg op de lange baan schuiven. Acht procent van de gezinnen verkeert in dat geval, aldus de recentste gezondheidsenquête. “Bij elke afbakening – en dus beperking – vallen er mensen uit de boot, terwijl iedereen recht heeft op zorg. Daarom moet de derdebetalersregeling het betalingssysteem worden voor alle burgers en bij alle zorgverleners”, aldus Test-Aankoop.

De invoering van de algemene derdebetalersregeling dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen: de uitbreiding naar de hele bevolking en alle zorgverleners moet in fasen gebeuren; de hele procedure moet elektronisch verlopen met een vlotte betaling van de zorgverleners door de ziekenfondsen en de patiënt moet een factuur krijgen, zowel van wat hem wordt aangerekend aan remgeld en supplementen, als van het bedrag dat het ziekenfonds moet betalen, somt Test-Aankoop op.

De invoering van de derdebetalersregeling voor 1,9 miljoen patiënten die recht hebben op de ‘verhoogde tegemoetkoming’ stuitte recent op kritiek en tegenkanting van artsensyndicaten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beloofde dat de uitvoering na een jaar zal worden geëvalueerd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content