Zo koop je spullen van de overheid

© Belga Image
Roel Van Espen medewerker Trends

Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die dit jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel uit oktober met tips om spullen van de overheid te kopen.

Dit stuk werd voor het laatst geüpdatet in oktober 2017.

De overheid heeft heel wat roerende en onroerende goederen in eigendom waar ze eigenlijk van af wil. Hoe kan je die dan als particulier kopen?

Onlangs raakte een Waalse man in een coma na het drinken van Italiaanse wijn die hij gekocht had in de Fin Shop. Dat is de winkel van de federale overheidsdienst Financiën, waar de overheid in beslag genomen goederen en niet-afgehaalde (maar wel betaalde) postpakketten verkoopt. Na analyse bleek de fles wijn grote hoeveelheden synthetische drugs en methanol te bevatten. Daarom werd kort na die ontdekking beslist voorlopig geen alcoholische dranken meer aan te bieden in de Fin Shop.

De overheid is nochtans bij wet verplicht in beslag genomen goederen en niet-opgehaalde pakketten te verkopen. Ze mogen in principe niet vernietigd worden, behalve wanneer de rechter daar anders over beslist. “Een fles wijn openen om de inhoud ervan te controleren, staat in principe gelijk aan vernietigen”, reageerde woordvoerder Francis Adyns. “We willen in de toekomst echter geen enkel risico meer lopen. We gaan na hoe we met zekerheid veilige producten kunnen aanbieden.” In het verleden waren er naar verluidt nooit eerder problemen met verkochte goederen in de Fin Shop.

Fysieke winkels en webshop

Als particulier kun je terecht in drie fysieke winkels. In Bornem ligt het verkoopcentrum voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Voorts is er nog een winkel in Haren bij Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant) en in Gembloux (Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen).

Op de website van Fin Shop vind je een overzicht van alle nakende openbare verkopen. Die verkochte zaken zijn geordend in categorieën. Vaak kan je bieden via e-mail, maar weet wel dat elk bod bindend is. Hou ook rekening met de extra kosten. Die bedragen 20 procent van de aankoopprijs. Binnenkort zullen op de site ook specifieke webveilingen georganiseerd worden.

Neem ook eens een kijkje in de Webboetiek van de Fin Shop-site. Daar kun je spullen kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Het aanbod is erg divers: van kledij en schoenen over randapparatuur voor computers, gps-toestellen, toestellen voor in de keuken tot boeken en stripverhalen, verzamelobjecten, enzovoort. Voor elk item krijg je ook meteen de kosten voor de levering aan huis te zien. Betalen kan online via PayPal of met je bankkaart.

Gebouwen en gronden

Voor de huisvesting van haar administratieve diensten heeft de overheid ook heel wat vastgoed in eigendom. Maar ook panden met maatschappelijke en economische functies behoren tot het patrimonium. Gebouwen die niet meer nuttig zijn, worden te koop aangeboden op Finimmoweb. Er zijn twee verkoopprocedures: openbare verkopen en verkopen uit de hand aan de meest biedende.

Op Finimmoweb kun je terecht voor zowel woningen, voormalige administratieve gebouwen als gronden. Wij troffen er ook enkele uitzonderlijke panden aan, zoals de geklasseerde Florival-abdij in Grez-Doiceau en de voormalige woonplaats van de Belgische ambassadeur in Brazzaville. De vraagprijs bedraagt weliswaar 3 miljoen euro. Weet ook dat de bijkomende kosten flink kunnen oplopen: je betaalt hier minstens 11 procent, maar in sommige gevallen lopen de kosten op tot 40 procent.

Vlaanderen

Ter info: Vlaanderen heeft zijn eigen patrimonium. Te koop aangeboden gebouwen vind je op Vlaanderen.be. Wij troffen er bijvoorbeeld twee unieke watertorens aan. Het vastgoed en de vloot van de Vlaamse overheid worden overigens beheerd door het zogeheten Facilitair Bedrijf. Op de website van dat agentschap, Facilipunt.be, krijg je als particulier echter geen toegang tot in onbruik geraakte panden of afgeschreven dienstvoertuigen.

Partner Content