Zo kom je te weten of je genoeg verdient op je werk

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Veel collega’s weten niet van elkaar hoeveel ze verdienen. Praten over je loon blijft een taboe in België. Maar alleen door met anderen over je loon te praten kun je achterhalen of je voldoende verdient.

Volgens Liz Ryan, journaliste bij Forbes, is het belangrijk na te gaan of je voldoende wordt beloond voor je kwaliteiten. “Mensen die snel doorgroeien in een onderneming lopen het meeste risico om onderbetaald te worden”, schrijft ze. “Zij doen hetzelfde werk als iemand met meer ervaring, maar lopen een loonachterstand op doordat ze minder jaren actief zijn binnen het bedrijf.” Veel ondernemingen belonen volgens Ryan hun werknemers nog op basis van diploma of anciënniteit.

Internetools

Op het internet zijn er verschillende tools om na te gaan of je een correct loon krijgt. Onder meer de Salariskompas van vacature.com geeft een indicatie. Op jobat.be kun je lonen vergelijken via de Loonwijzer. Op de website staan getuigenissen van mensen die vertellen hoeveel zij verdienen. Ook op Loonwijzer.be vind je meer informatie over verloningen en arbeidsvoorwaarden.

Bovendien is het raadzaam regelmatig de vacatures op de website van je werkgever te raadplegen. Zo kun je nagaan of je werkgever voor een gelijkaardige baan beter betaalt of niet. Volgens Ryan moet je op je hoede zijn als je de afgelopen jaren geen loonverhoging hebt gekregen. “Vooral als je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen”, klinkt het.

Specialisatie

Voorts heb je meestal recht op een hoger loon als je gespecialiseerd bent in een bepaald vakgebied waar er weinig vraag naar is. Indien je baas een gesprek over een loonsverhoging weigert aan te gaan, kan je misschien overwegen om bij andere bedrijven aan te kloppen.

Bovendien loont het ook de moeite de bedrijfsresultaten op te volgen. Je kunt dan kansen aangrijpen om met je baas te onderhandelen over een meer loon.

Experts raden ook aan je buikgevoel te volgen. Als je het verantwoord vindt dat je jezelf voordelen toekent die niet vanzelfsprekend zijn, kan dat een signaal zijn dat je jezelf onderbetaald voelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content