We worden rijker, maar wat doen we met ons geld?

© Dino
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Belg zag zijn vermogen de laatste drie maanden van 2016 stevig aandikken. Maar wat doen we met dat geld?

Ondanks de stevige inflatie en de lage spaarrente is het vermogen van de Belgen in het laatste kwartaal van 2016 gegroeid met 14 miljard euro tot 1058 miljard euro. Die stijging is onder meer het gevolg van de beurshausses en de stijgende vastgoedprijzen. Aan de klimmende vastgoedprijzen lijkt wel een eind te komen. Volgens de jongste Notarisbarometer zijn die in het eerste kwartaal van 2017 teruggevallen met 2,6 procent.

Er waren enkele opvallende geldverschuivingen in het laatste kwartaal. Zo liep de Letermebon af, waardoor er plots heel wat geld vrijkwam. Die staatsbon met een looptijd van vijf jaar had de regering Leterme in 2011 uitgegeven. Samen met de tanende populariteit van vastrentende effecten zoals staats- en kasbons stroomde er vanuit die producten 3,6 miljard euro naar de spaarboekjes en andere beleggingsproducten. Ook bleef er 0,3 miljard euro vrij omdat we eind 2016 minder kortlopende schulden zijn aangegaan.

Spaarboekje blijft populair

Het spaarboekje blijft de populairste bestemming voor ons geld. Zo zijn de tegoeden op de gereglementeerde spaarboekjes met bijna 4 miljard euro gestegen tot 247,1 miljard euro. Ook op de zichtrekeningen blijft het kapitaal toenemen. In de laatste drie maanden van 2016 stroomde er 2 miljard euro meer naar die rekeningen. Dat brengt het totaal op 68,6 miljard euro. Spaarders doen niet langer de moeite het geld nog over te zetten naar een spaarrekening, omdat ze op een traditioneel spaarboekje slechts 0,11 procent rente krijgen.

Niet alle Belgen kiezen voor veilige spaarproducten. Zo zat er in het laatste kwartaal van 2016 maar liefst 186,3 miljard euro in beleggingsfondsen. Dat is 8,2 miljard euro meer dan in het voorgaande kwartaal. Aandelen van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven spreken minder tot de verbeelding van de Belg, maar doen het zeker niet slecht. Zo is het bedrag in beursgenoteerde aandelen eind vorig jaar met 4 miljard euro gestegen tot 59,6 miljard euro. 311,8 miljard euro van ons vermogen zit in niet-beursgenoteerde aandelen. Dat is 7,8 miljard euro meer dan in het derde kwartaal van 2016.

Verzekeringsproducten minder populair

We worden rijker, maar wat doen we met ons geld?
© Belga

Terwijl de lage rente geen noemenswaardige impact had op ons spaargedrag, hadden we wel minder aandacht voor de verzekeringsproducten. De totale inleg daalde met 10,1 miljard tot 305,9 miljard euro. Die daling is ook te verklaren door de uitkoopactie van de verzekeraars AXA en Ethias. Beide verzekeraars wilden de levensverzekeringen met een levenslange rente uit hun portefeuille wegwerken. Tijdens de laatste uitkoopactie van Ethias hebben 12.500 klanten hun First-rekeningen afgesloten. De verzekeraar heeft al laten weten dat het dit jaar opnieuw een afkoopcampagne plant. Ook bij AXA was de afkoopactie een succes in december. Twee op de drie spaarders met een Crest-verzekering kozen voor de uitstappremie van 25 procent. Bovendien zijn een aantal verzekeraars, waaronder AXA en Ergo, gestopt met de verkoop van een aantal levensverzekeringen.

Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt ook dat we meer geld spendeerden aan de aankoop van een woning. Eind 2016 klokten de hypothecaire schulden af op 208,2 miljard euro, of 2,6 miljard euro meer dan in het voorgaande kwartaal. De totale schuldenberg nam toe met 0,8 miljard euro tot 265,2 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content