Wat betekent de hervorming van het kindergeld voor u?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Op 1 januari 2019 start Vlaanderen met zijn eigen kinderbijslagsysteem. Wie één kind heeft, gaat erop vooruit. Maar voor grote gezinnen is de hervorming van het kindergeld minder interessant.

Allereerst: zeg in de toekomst niet langer kinderbijslag, maar wel ‘groeipakket’. Onder die naam worden alle toelages voor gezinnen in Vlaanderen gebundeld. De nieuwe regels gelden alleen voor kinderen die vanaf 1 januari 2019 geboren worden. Vandaag stijgt het bedrag per kind nog naarmate er meer kinderen in uw gezin zijn, en krijgt u een hogere som wanneer uw kind ouder wordt. Deze rangorde- en leeftijdstoeslagen verdwijnen: er komt een eenmalig startbedrag (bij geboorte of adoptie) van 1.100 euro en een basisbedrag van 160 euro per maand.

Nu al krijgen ouders met schoolgaande kinderen elke zomervakantie een schoolpremie. Die moet hen een duwtje in de rug geven bij de start van het schooljaar. In het nieuwe groeipakket heet die toelage de ‘schoolbonus’. De bedragen liggen iets lager dan in het huidige systeem. Ze starten bij 20 euro voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, en lopen op tot 60 euro voor kinderen tussen 18 en 24 jaar. Gaan ze naar de kleuterschool, dan geven ze op drie en vier jaar telkens recht op een extra kleutertoeslag van 130 euro per jaar.

Bijkomende toelagen

Ook nieuw is de toeslag voor kinderopvang in vergunde crèches in Vlaanderen of Brussel die werken met een vaste prijs die niet gebaseerd is op uw inkomen (dat is het geval in ongeveer één op de vier). Hier ontvangt u in de toekomst 3,17 euro per opvangdag. Per maand krijgt u dus mogelijk meer dan 60 euro. Er komen ook extra zorgtoeslagen voor weeskinderen (160 euro), halfwezen (80 euro) en pleegkinderen (61 euro). Kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften geven recht op een bedrag op maat van hun beperking, ziekte of aandoening.

Gezinnen met lagere inkomens genieten ook een sociale toelage. Die varieert tussen 50 en 80 euro, afhankelijk van de grootte van uw gezin en van hoeveel u verdient per jaar:

Wat betekent de hervorming van het kindergeld voor u?

Vanaf 3 jaar geven kinderen die opgroeien in een gezin met een beperkt inkomen ook recht op een schooltoeslag. Het bedrag is eveneens afhankelijk van het inkomen van het gezin en wordt per schooljaar toegekend:

Wat betekent de hervorming van het kindergeld voor u?

Wat betekent dit concreet?

Wie vanaf 1 januari 2019 één kind heeft, gaat er dankzij de hervorming van het kindergeld op vooruit. Voor grote gezinnen met twee (jonge) kinderen betekent die een lichte winst. Voor ouders met drie of meer kinderen worden de nieuwe regels minder voordelig, tenzij ze de sociale correcties genieten. Ter info: 85 procent van de huishoudens in Vlaanderen telt slechts één of twee kinderen.

Ook nieuw is dat u zelf mag kiezen wie het kindergeld uitbetaalt. Het aantal kinderbijslagfondsen wordt bovendien verminderd tot één publieke speler (Fons) en vier private (Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia). Zij zullen in de toekomst mogelijk hun dienstverlening opkrikken om klanten te lokken. Toch hoeft u ondanks die concurrentiestrijd wellicht geen stunts te verwachten. Ter info: wie vandaag al kinderbijslag ontvangt, zal pas vanaf 2020 kunnen overstappen naar een nieuwe uitbetaler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content