Waarom eigenlijk die lage rente?

© REUTERS
Roel Van Espen medewerker Trends

Je leest of hoort wel vaker in de media dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gewijzigd heeft. Maar waarom doet ze dat eigenlijk?

Het belangrijkste rentetarief in de eurozone bevindt zich momenteel op een recorddieptepunt van 0,05 procent. De depositorente voor banken die geld parkeren bij de ECB is met -0,3 procent zelfs al een tijdlang negatief. En volgens sommigen, waaronder de analisten van zakenbank JPMorgan, kan die nóg lager.

Voor spaarders zijn de lage interestvoeten alvast geen cadeau. Velen vragen zich dan ook af waarom de centrale banken systematisch de rente verlagen. Dat gebeurt in de eerste plaats om de sputterende economie een duwtje in de rug te geven.

Hoe werkt dat precies?

Door een renteverlaging worden spaarboekjes minder aantrekkelijk. Daardoor is de kans reëel dat gezinnen meer gaan consumeren. En wat extra gekocht wordt, moet ook geproduceerd worden. Dat leidt tot nieuwe werkgelegenheid en dus opnieuw tot extra consumptie.

Bovendien zorgt een lagere rente in de eurozone ervoor dat Europese ondernemingen goedkoper kunnen lenen. Daardoor gaan ze opnieuw meer investeren, wat de economie in de regio eveneens ten goede komt.

Een lagere rente binnen de eurozone betekent ook dat de waarde van de euro daalt ten opzichte van andere munten. Door die voordeligere muntkoers krijgen Europese bedrijven de kans om meer te exporteren. Ook dat is goed nieuws voor de economie.

Doorgaans is de strategie achter een rentewijziging echter nog een stuk complexer. Hoewel de ECB met de recente renteverlagingen de Europese economie opnieuw wil aanzwengelen, spelen vaak ook bijvoorbeeld politieke elementen mee.

En wat met de inflatie?

Met een renteverlaging wil de ECB dus onder andere de consumptie stimuleren. Doordat de vraag naar producten stijgt, gaan echter ook de prijzen de hoogte in. Bovendien zorgt de lagere koers van de euro ervoor dat ingevoerde producten relatief duurder worden. En zo steekt de inflatie de kop op.

Een beetje inflatie is echter goed voor de economie. Meer nog: een inflatie van 1,8 à 2 procent van het BBP op jaarbasis wordt als een gunstig niveau beschouwd door de ECB. En daar zitten we – met een percentage die op dit moment nauwelijks boven nul uitkomt – nog heel ver vanaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content