Waarom de prijzen aan de pomp opnieuw gaan stijgen

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De olieprijzen zitten in stijgende lijn en hebben het hoogste peil bereikt in meer dan zes maanden. Onder meer de bosbranden in Canada en aanvallen op pijpleidingen in Nigeria stuwen de olieprijs.

Een vat olie van de Noordzeesoort Brent kostte dinsdagochtend 49,22 dollar: 25 cent meer dan de dag ervoor. Een vat olie van de Amerikaanse soort WTI steeg met 46 cent tot 48,18 dollar. Onder meer de analisten van Goldman Sachs verwachten dat de prijzen op korte termijn nog verder stijgen.

Bosbranden in Fort McMurray

In een rapport geven analisten van Goldman Sachs duiding bij de prijsstijgingen. Die zijn onder meer het gevolg van een aantal aanvallen op pijpleidingen in Nigeria, de grootste producent van ruwe olie in Afrika. Door de aanslagen is het aanbod in dat land gedaald met 30 procent.

Waarom de prijzen aan de pomp opnieuw gaan stijgen
© Reuters

Ook de bosbranden in Fort McMurray in Alberta, een provincie in Canada, hebben een enorme impact gehad op de olieprijzen. In het noorden van het Canadese stadje bevinden zich grote winningsgebieden voor olie. In Alberta zijn onder meer Shell en Suncor actief. Daarnaast hebben de stroomtekort en de politieke instabiliteit in Venezuela een opwaartse effect op de prijzen.

Ook in de Verenigde Staten gaat de productie achteruit. Amerikaanse producenten van schaalolie blijven de hete adem van de golfstaten in hun nek voelen. Onder meer Iran weigert zijn productie terug te schroeven. Het land wil de olieproductie opvoeren nadat het Internationale Atoomgemeenschap (IAEA) de sancties tegen Iran heeft opgeheven. Ook de andere OPEC-landen staan niet te springen om te snoeien in hun olieproductie. Zo is het overleg tussen de belangrijkste oliestaten in Doha in april op niets uitgedraaid. Al weegt de oliehonger van de OPEC-staten momenteel niet op tegen de terugvallende productie elders in de wereld.

Niet onder 40 dollar

In de tweede helft van het jaar zullen de prijzen schommelen tussen 45 dollar en 50 dollar per vat”

Volgens Peter Lee, olie- en gasanalist bij BMI Research, komt een stijging van de olieprijzen als een godsgeschenk. “Het zou mij niet verbazen dat de prijzen de komende dagen verder zouden stijgen tot 50 dollar per vat”, zegt hij aan de Britse krant The Telegraph. “In de tweede helft van het jaar zullen de prijzen schommelen tussen 45 dollar en 50 dollar per vat.” Dat is een groot verschil met enkele maanden geleden toen de olieprijzen nog ongekende dieptes opzochten. In januari kostte een vat olie slechts 27 dollar.

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat de prijzen ook in het tweede helft van 2016 niet onder 50 dollar per vat zullen zaken. Al sluiten ze een terugval tot 45 dollar in het eerste kwartaal van 2017 niet uit. Maar daarna zal de prijs volgens hen weer stijgen tot 60 dollar. Ook Geert Gielens, hoofdeconoom bij Belfius, denkt niet dat de prijzen nog zullen zakken tot het niveau van enkele maanden geleden. In januari zei hij in interview met MoneyTalk.be dat de olieprijzen tegen het einde van 2016 rond 40 à 50 dollar zullen schommelen.

De stijging van de olieprijzen zal morgen al voelbaar zijn aan de pomp. De maximumprijs voor diesel stijgt van 1,158 euro per liter naar 1,188 euro (+2,6%). De maximumprijzen van Super 98 en Super 95 blijven morgen ongewijzigd. De site Carbu.com verwacht dat die donderdag zullen stijgen met 2,3 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content