Waar moet je op letten als je in het buitenland betaalt?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu de zomermaanden om de hoek loeren, maken veel gezinnen zich op om op reis te vertrekken. Daarom heeft de bankenfederatie Febelfin enkele tips verzameld over hoe je zorgeloos kan betalen in het buitenland.

Om te beginnen raadt Febelfin aan zoveel mogelijk met de kaart te betalen in het buitenland. Daarbij is het belangrijk je bankkaart steeds op zak te hebben of te bewaren op een veilige plaats. De bankenfederatie haalt ook een aantal aandachtspunten aan wanneer je een verrichting uitvoert in een selfbank:

  • Scherm het toetsenbord af wanneer je jegeheime code intikt;
  • Zorg ervoor dat niemand over je schouder kan meekijken;
  • Let op voor al te behulpzame personen wanneer je geld afhaalt;
  • Kijk na of de automaat geen eigenaardigheden vertoont: lijmsporen of onderdelen op de kaartlezer die een andere kleur hebben of er normaal niet zijn, een klein gaatje boven het klavier (camera) …

Febelfin raadt reizigers bovendien aan hun code nergens te noteren. Ook bij de keuze van de codecombinatie kan je al heel wat onheil vermijden. Zo duwt Febelfin ons op het hart dat we nooit een vanzelfsprekende code of gemakkelijke code mogen kiezen zoals een verjaardag of ‘1111’.

“Indien je een vermoeden hebt dat iemand je code kent, pas die dan meteen aan”, adviseert de federatie. Wie zijn bankkaart verliest neemt het best contact op met Card Stop. Wie vanuit het buitenland belt, kan via het volgende nummer contact opnemen met de dienst: +32 70 344 344.

Tarieven

In het buitenland kan je, net zoals in België, betalen en geld afhalen met uw debet-en kredietkaart. Wanneer je binnen de Europese Economische Ruimte (EER) reist, betaal je voor deze verrichtingen hetzelfde als in België. De EER bestaat uit de 28 lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein.

Febelfin laat weten dat er ondanks de brexit niets verandert voor mensen die een bezoekje brengen aan het Verenigd Koninkrijk. “Je kan zonder problemen betalingen en geldafhalingen ter plaatse doen. Ook hier is het echter raadzaam de tarieflijst voorafgaandelijk te raadplegen en na te gaan of je je debetkaart dient te deblokkeren”, klinkt het.

Wie buiten de EER reis wint best advies in over de tarieven die de landen hanteren. Die kunnen immers verschillen met onze tarieven.

Wie landen buiten Europa willen aandoen neemt best contact op met zijn bank als hij daar verrichtingen wil doen met een Maestro debetkaart. Zo kan je nagaan of je ter plekke je kaart kunt gebruiken voor afhalingen en betalingen. Indien nodig kunt je je debetkaart tijdelijk laten openstellen.

Internetbankieren

De zomermaanden gaan in hand in hand met rust en ontspanning, maar Febelfin vraagt de reizigers om toch op hun hoede te blijven voor frauders. Vooral wie aan internetbankieren doet neemt best enkele voorzorgmaatregelen. De bankenfederatie heeft een aantal tips in een lijstje gegoten:

  • Geef nooit je bancaire codes door als iemand je daarom vraagt, noch via e-mail, sms, pop-up of telefoon.
  • Stuur ook nooit je bankaart op. Je bank zal je dit nooit vragen;
  • Geloof niet blindelings elke e-mail die van een vertrouwde instantie zoals je bank lijkt te komen, zelfs al ziet deze er vertrouwd en herkenbaar uit. Als je twijfelt, stuur de mail dan naar het centraal contactpunt van je bank (meestal phishing@uwbank.be);
  • Klik nooit op een bijlage of link in een e-mail die je niet helemaal vertrouwt (bijvoorbeeld omdat u de afzender niet kent);
  • Controleer je rekeninguittreksels regelmatig;
  • Beveilig je computer voldoende (o.a. via een up-to-date antivirusscanner of een goed beveiligde WIFI-verbinding).

Partner Content