Tv-kijken op maat: welk pakket past het best bij uw profiel?

GAME OF THRONES Eén op de twee jongeren kijkt bijna nooit meer realtime televisie. © GF
Melanie De Vrieze Freelance

Uitgesteld kijken en streamingdiensten veranderen de manier waarop we tv-kijken: we bekijken series en films waar en wanneer we maar willen. Dat heeft wel een prijs. Een overzicht.

De herfst is het seizoen waarin we massaal onder een dekentje naar series kijken. Televisiekijken gebeurt niet alleen meer live, maar ook uitgesteld, online of via een streamingdienst. De manier waarop we kijken is daardoor sterk veranderd. Veel mensen hoeven niet langer een week te wachten om de ontknoping van hun favoriete programma te zien.

Netflix, HBO, Play More, Stievie, Amazon Prime Video en iTunes zijn de bekendste streamingdiensten. Ze zijn vooral ingeburgerd bij de jongere generatie, bleek vorig jaar uit een studie van GfK. Video on demand, uitgesteld kijken en opnames zijn het populairst. 63 procent van de kijkers maakt er gebruik van. Ze kijken bijvoorbeeld uitgesteld om de reclame door te spoelen. De zenders zoeken andere manieren om geld te verdienen door reclame in gratis streaming aan te bieden, of betalende pakketten zonder reclame te verkopen.

Zes op de tien jongeren gebruiken streamingdiensten zoals Netflix, terwijl één op de twee bijna nooit meer realtime televisie kijkt.

Sinds de komst van Netflix in september 2014 is bingewatchen of comakijken een begrip in Vlaanderen: kijkers kunnen drie of meer afleveringen van een serie in één avond bekijken. Voor een vast bedrag per maand kijken ze naar wat ze willen, wanneer ze dat willen en zo vaak als ze willen. Volgens dezelfde studie van GfK geeft iets meer dan de helft van de Belgen toe dat ze maandelijks comakijken. Eén op de drie Belgen doet dat minstens een keer per week. Zes op de tien jongeren gebruiken streamingdiensten zoals Netflix, terwijl één op de twee bijna nooit meer realtime televisie kijkt.

Door het grote aanbod is het vaak moeilijk het bos door de bomen te zien. Is het beter de app van een streamingdienst te downloaden en maandelijks een abonnement te betalen? Of is het beter gebruik te maken van een kabelabonnement? Proximus en Telenet bieden in hun pakketten ook streamingdiensten aan. Aan de hand van drie gebruikersprofielen geven we een beknopt overzicht van de mogelijkheden.

Gezin met kinderen van 8 en 12

Peter en Ilse houden van goede series, terwijl hun kinderen graag naar Disney-films kijken. De beste keuze voor dit gezin is Netflix, dat met 104 miljoen abonnees in 190 landen de marktleider in streamingdiensten is. De films zijn niet altijd de meest recente, maar Netflix heeft wel een ruime keuze aan series zoals Orange is the New Black, House of Cards, Stranger Things en Black Mirror. Voorlopig biedt Netflix nog Disney-films aan, maar dat verdwijnt vanaf 2019, omdat Disney zelf een streamingdienst wil opzetten. Althans in de Verenigde Staten, in België zou er niets veranderen.

Netflix heeft drie formules. Met de basisformule (7,99 euro per maand) kunnen Peter en Ilse op één scherm kijken naar hun favoriete serie. Voor twee schermen in hd betalen ze 10,99 euro per maand, voor vier schermen (hd + ultra hd) 13,99 euro. Netflix verhoogde onlangs zijn tarieven om meer te investeren in eigen producties.

In Tuttimus, het kabelabonnement van Proximus, zit ook een optie voor Netflix. Klanten kunnen bijvoorbeeld een tv-bundel kiezen. De prijs varieert afhankelijk van de gekozen mobiele oplossing. Een Tuttimus met een mobiel abonnement 3GB (120 minuten, onbeperkt sms’en), vaste lijn, Proximus TV en onbeperkt internet met Netflix als tv-bundel kost 91,98 euro.

Bij het kabelabonnement van Telenet zit HBO, maar Netflix behoort in de toekomst ook tot de opties. Daarvoor is het wel wachten op de nieuwe generatie digicorders.

Een gezin met peuter en kind van 6

Stef en Guust zijn fan van soaps. Ze kijken zowel naar Thuis als Familie. Omdat ze een drukke baan hebben, kijken ze altijd uitgesteld naar hun favoriete programma’s. De kinderen zijn grote fan van Ketnet en VtmKzoom.

Dit gezin heeft geen behoefte aan internationale series of blockbusters. Het bekijkt zijn favoriete programma’s via het onlineplatform VRT NU, de websites van Canvas en Vier, en de apps van VTM en VTM Kids. Of het kan kiezen voor de app Stievie Premium (9,99 euro per maand), die achttien zenders bundelt. Daartoe behoren de zenders van Medialaan, VRT, SBS, Discovery en Fox.

Twee studenten

Maxim en Eef zijn student en fans van Game of Thrones. Dat populaire programma, dat intussen aan zijn zevende seizoen bezig is, kijken ze in een weekend uit. Game of Thrones is alleen verkrijgbaar via HBO, het kanaal dat bekendstaat om zijn kwaliteitsvolle series, zoals The Wire, The Sopranos, Deadwood en Westworld. In ons land is HBO niet apart beschikbaar, wel via Play More van Telenet, dat een bundel van zes kanalen aanbiedt.

Boven op het kabelabonnement betalen Maxim en Eef 24,95 euro per maand voor Play More. Play More biedt een selectie van HBO aan: series die een halfuur of een uur duren, documentaires en nieuwe content zoals Game of Thrones. In de bibliotheek kunnen ze de vorige seizoenen van van de serie bekijken.

En dan zijn er ook nog

Amazon Prime Video is minder bekend in België. De gebruiker betaalt een lagere prijs dan voor Netflix (tot maart volgend jaar 3,99 euro per maand, daarna 5,99 euro), maar het aanbod is beperkter. Het paradepaardje is The Grand Tour, het autoprogramma van Jeremy Clarkson.

Via iTunes is het mogelijk de recentste films en series te huren en te downloaden (aankoop afhankelijk van de film, huur 4,99 euro). Bij iTunes is er geen abonnementsformule, maar betaalt de klant per aankoop. Voor veel mensen is iTunes een voordelig alternatief voor de bioscoop, zeker als ze in het bezit zijn van een groot tv-scherm en een Apple TV of Chrome-cast-plug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content