Toenemend aantal Belgen zet minder geld opzij voor kind of kleinkind

© iStock

Almaar meer grootouders zetten geen geld meer opzij voor hun nageslacht. Dat leert een bevraging van bpost bank bij 1.000 Belgen.

De tijd dat de grootouders hun kleinkinderen massaal geld toesteken, lijkt door de lage rente definitief achterwege te zijn. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van bpost bank. Daaruit blijkt dat vandaag drie op de tien grootouders geld opzijzetten voor hun kleinkinderen. In 2013 deden vier op de tien grootouders dat nog.

Al zijn de grootouders en ouders die hun (klein)kinderen een financieel duwtje in de rug willen geven er vroeg bij. Acht op de tien ouders zet bij de geboorte al een vast bedrag per maand opzij. Twee op de drie ouders zijn zelfs van plan na de achttiende verjaardag verder te sparen.

Minder sparen voor kleinkinderen

Maar waarom sparen almaar minder grootouders voor hun kleinkinderen? Volgens ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte zijn er daar verschillende verklaringen voor. “Mensen leven langer en kunnen dat geld zelf goed gebruiken”, zegt hij in de krant. “Door de daling van de rentevoeten is hun rendement zodanig gezakt dat ze aan het eigen kapitaal moeten beginnen knabbelen. Hun spaarcapaciteit staat dus onder druk.” Voorts benadrukt hij dat sparen ook niets meer opbrengt en dat het merendeel van de ouders zelf al voor hun kroost spaart. Cijfers van bpost bank tonen aan dat zeven op de tien ouders inderdaad zelf sparen voor hun kinderen.

Vooral de onzekerheid over de toekomst, doet het merendeel van de ouders aan het sparen slaan. In drie jaar tijd duwde die onzekerheid het maandelijkse spaarbedrag zelfs de hoogte in. Waar de ouders drie jaar geleden nog 25 per maand opzijzetten voor zoon-en dochterlief, sparen ze nu maandelijks 46 euro. Grootouders zetten elke maand 36 euro opzij.

Onzekere toekomst

“Ook al hebben ze twijfels over hun eigen financiële zekerheid, ze hebben vooral het gevoel dat hun kinderen of kleinkinderen het later nog slechter zullen hebben”, aldus bpost bank. De ouders en grootouders hopen dat ze tegen de achttiende verjaardag van hun (klein)kind 10.000 euro bijeen hebben gespaard.

Tot slot toont het onderzoek aan dat voornamelijk de traditionele spaarmethodes het goed doen bij de (groot)ouders. Het merendeel van de spaarders parkeert het geld op een traditioneel spaarboekje. Ook de tak21-spaarverzekeringen doen het volgens het onderzoek nog behoorlijk goed. Voorts hebben de spaarders weinig weet van andere alternatieven. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content