Sporten zonder financiële risico’s

© iStock

Sporten is goed voor geest en lichaam, maar is het dat ook voor je financiële gezondheid? We zoeken het voor je uit.

Als je regelmatig sport doet, dan loop je risico’s op blessures en ongevallen. De ene sport is daarvoor gevaarlijker dan een andere.

Ben je verzekerd?

Als je actief in een sportclub – denk bijvoorbeeld aan een voetbalploeg – dan is deze club in principe aangesloten bij een federatie – bijvoorbeeld de Koninklijke Belgische voetbalbond. Erkende sportclubs en sportfederaties zijn verplicht om een aangepaste verzekering voor al hun leden te nemen. Je bent dan als lid verzekerd voor het risico dat je schade toebrengt aan andere personen – de zogenaamde verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – en voor het risico dat je zelf schade oploopt bij het sporten – de zogenaamde ongevallenverzekering.

Raak je geblesseerd tijdens het uitoefenen van een sportactiviteit in clubverband, dan zal het ziekenfonds een deel van de kosten terugbetalen. De ongevallenverzekering van de federatie of van de club zal het verschil tussen die vergoeding en de hogere kost van de behandeling terugbetalen. Let wel, de terugbetaling door de ongevallenverzekering kan beperkt zijn in de tijd of in omvang.

Als je buiten clubverband of buiten een federatie individueel aan sport doet – denk bijvoorbeeld aan lopen of fietsen – dan zal de familiale verzekering de schade terugbetalen die je tijdens de uitoefenen van de sport toebrengt aan andere personen. Let wel, een familiale verzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar je sluit er best toch een af.

Sporten zonder financiële risico's
© iStock

De kwetsuren die je zelf oploopt tijdens het individueel sporten, zullen terugbetaald worden door het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Let wel, het ziekenfonds komt niet tussen voor gevaarlijke sporten zoals rotsklimmen, rafting, skiën of snowboard buiten de piste. Voor dergelijke sporten moet je een individuele ongevallenverzekering afsluiten. Dergelijke verzekering vergoedt ook het verschil tussen de tussenkomst van het ziekenfonds en de hogere kosten van het ongeval.

Zijn uw verdiensten als amateursporten belastbaar?

Als amateursporter – denk bijvoorbeeld aan een voetballer in provinciale reeksen – kan je van je club een vergoeding krijgen per gewonnen punt. Ook bestuursleden van een sportclub krijgen soms een vergoeding voor gemaakte onkosten.

Deze vergoedingen zijn vrijgesteld van belastingen als:

  • het gaat om occasioneel werk;
  • de sporter of bestuurslid geen loon krijgt;
  • de sportclub een vzw is;
  • er geen beroepsrelatie is tussen de bestuurder of vrijwilliger en de club (zo mag een betaalde boekhouder van een vereniging geen schatbewaarder zijn van de club).

Er is een bepaald maximum dat je als amateursporter belastingvrij van de club kunt krijgen. Voor 2015 gaat het om 32,71 euro per dag en 1308,38 euro per jaar. Naast deze forfaitaire vergoeding kan je een belastingvrije vergoeding krijgen voor de terugbetaling van vervoerskosten. Zo mag er maximaal 2000 kilometer terugbetaald worden tegen een bedrag van 0,3412 euro per kilometer. Als je meer krijgt dan de bovenvermelde bedragen, dan worden alle inkomsten beschouwd als een ‘divers inkomen’ en zullen ze belast worden tegen een tarief van 33 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content