Op welke energiepremies heb je recht in 2018?

© Thinkstock
Roel Van Espen medewerker Trends

Na de grondige hervorming van dit jaar blijven de Vlaamse energiepremies in 2018 vrijwel onveranderd. Enkel voor het na-isoleren van spouwmuren daalt de financiële steun.

Vlaanderen geeft al jarenlang energiepremies aan wie zijn woning renoveert om ze energiezuinig te maken. De aanvraag en de uitkering verlopen via de distributienetbeheerders.

Zo is er een premie voor dak- of zolderisolatie met een R-waarde van minstens 4,5 (de hoeveelheid warmte die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten). Die premie bedraagt 6 euro (plaatsing door een aannemer) of 3 euro (doe het zelf) per vierkante meter. Vanaf 2019 dalen de bedragen tot 4 en 2 euro.

De financiële steun voor de na-isolatie van bestaande buitenmuren wijzigt vanaf 1 januari 2018. Wie zijn spouwmuren laat opvullen door een aannemer (conform de kwaliteitseisen STS 71-1), krijgt nog 5 in plaats van 6 euro per vierkante meter. De premie voor de muurisolatie aan de buitenkant (R-waarde van minstens 3) of binnenkant (minstens 2) blijft onveranderd op 15 euro per vierkante meter.

Overweeg je je vloer of het plafond van je kelder te isoleren? Zulke werken zorgen niet alleen voor een aangenamer gevoel in huis, ze zijn ook voelbaar in je portemonnee. Als je ze laat uitvoeren door een erkende aannemer, heb je recht op een subsidie van 6 euro per vierkante meter. De R-waarde van het gebruikte materiaal moet wel minstens 2 bedragen.

Er is ook een financiële steun voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing met een R-waarde van maximaal 1,1. Die isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas, en zelfs vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Per vierkante meter glas heb je recht op een tegemoetkoming van 10 euro. Er is wel een extra voorwaarde: tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie af te lezen zijn.

Met een zonneboiler kun je tot 60 procent besparen op de energie die nodig is om je sanitair water op te warmen. Bovendien kom je zo in aanmerking voor een premie die overeenkomt met 550 euro per vierkante meter ‘apertuuroppervlakte’ (de netto-oppervlakte waarmee energie wordt geoogst). De vergoeding is gelimiteerd tot 2750 euro, of 40 procent van het factuurbedrag.

De aannemer die je zonneboiler plaatst, moet beschikken over een certificaat dat zijn bekwaamheid bevestigt. Weet ook dat die premie vanaf 2019 daalt naar 375 euro per vierkante meter apertuuroppervlakte, met een maximum van 1875 euro, of hoogstens 40 procent van het factuurbedrag.

Overweeg je in 2018 een warmtepomp te installeren, als zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor je traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting (of als aanvulling erop), dan heb je recht op een financiële tegemoetkoming bij de plaatsing door een gecertificeerde aannemer. Die premie is afhankelijk van het type:

• 4000 euro voor een bodem/water- of water/water-warmtepomp (A++)

• 1500 euro voor een lucht/water-warmtepomp (A+), • 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp (A+)

of • 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp (A+)

De premie voor een warmtepomp kan maximaal 40 procent van het factuurbedrag bedragen. Als er in je straat geen aardgasnet is of als je elektrische accumulatieverwarming wordt vervangen, dan wordt de vergoeding verdubbeld. Gebruik je de warmtepomp voor actieve koeling, dan heb je geen recht op die premie.

Wie minstens drie energiebesparende investeringen combineert binnen een periode van vijf jaar, ontvangt een totaalrenovatiebonus boven op de individuele premies. Die varieert tussen 1250 en 4750 euro per woning. Om aanspraak te kunnen maken op het volledige bedrag, moet je investeren in deze zeven ingrepen:

• dak- of zolderisolatie (minstens 30 vierkante meter)

• muurisolatie aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw (minstens 30 vierkante meter)

• vloerisolatie (minstens 30 vierkante meter), • nieuwe beglazing (minstens 5 vierkante meter)

• een zonneboiler

• een warmtepomp

• een ventilatiesysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content