Mario Draghi (ECB-voorzitter): ‘Spaarders moeten niet enkel hun geld in een spaarboekje steken’

© reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

ECB-voorzitter Mario Draghi is zich bewust van de impact van zijn beleid op de spaarders. “Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden voor hen”, zegt hij.

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft begrip voor spaarders, die ongerust zijn over de lage rentes op hun bijeengespaarde centen. “We zijn ons zeer bewust van de situatie van de spaarders. Niet alleen in Duitsland moeten spaarders leven met lage rentes”, aldus de belangrijske bankier van Europa in een interview met Bild. “In Amerika moesten de spaarders bijvoorbeeld zeven jaar lang het hoofd bieden aan 0 procent spaarrente.”

Maar, aldus Draghi, de consument heeft het ook in eigen handen. “Spaarders moeten niet enkel hun geld in een spaarboekje steken. Er zijn ook andere mogelijkheden”.

Geen alternatief voor de lage rente

Bovendien kunnen veel spaarders nu profiteren van de lage rentes

In de krant benadrukt de voorzitter dat er geen alternatief is voor de lage rentes. “Als we de rentes nu verhogen zou dat nefast zijn voor de economische groei. Deflatie, gevolgd door recessie en werkloosheid is dan onvermijdelijk”, gaat hij verder. “De spaarrentes zijn onlosmakelijk verbonden met groei. Vanaf het moment dat er inflatie is, is er groei en zullen de rentes stijgen.” Hij beklemtoont daarbij dat de belangrijkste opdracht van de Europese Centrale bank nog altijd een inflatie van net geen 2 procent is.

“Bovendien kunnen veel spaarders nu profiteren van de lage rentes”, gaat hij verder in de krant. “De lage rente is voordelig voor woningkopers, belastingbetalers, ondernemers en werknemers binnen die ondernemingen.”

Lage rente niet voor alle landen voordelig

Onder meer de Duitsers hebben kritiek op het beleid van de ECB. Zij zijn ervan overtuigd dat de negatieve gevolgen van de lage rente zwaarder doorwegen. Maar dat klopt niet, volgens Draghi. “Wat telt is wat je in reële termen (interest min inflatie) verdient. En dat verschil ligt hoger dan in de jaren 90”, klinkt het.

Al gaat die stelling niet op voor België. Terwijl de Europese inflatie negatief is, is die in ons land in maart gestegen tot 2,24 procent. Wij verliezen dus aan koopkracht door de lage rente. Ook in Nederland, waar de inflatie in maart afklokte op 0,6 procent, is de lage rente niet voor alle spaarders een zegen. Al kunnen kritische spaarders de inflatie een stapje voor zijn door banken te vergelijken. Sommige Nederlandse banken bieden nog een rente die de Nederlandse inflatie overtreft. De bewering van Draghi gaat wel op voor bijvoorbeeld Frankrijk, waar de inflatie -0,1 procent bedraagt.

“Bovendien verplicht niemand de spaarders hun geld op een spaarrekening te laten staan. Er zijn alternatieven”, herhaalt hij in het interview. Daarbij verwijst hij naar cijfers van de Bundesbank (Duitse centrale bank) die aantonen dat het gemiddelde rendement op alle Duitse huishoudelijke activa dicht bij 2 procent ligt.

Wat kan je doen?

Eerder lijstte Ilse De Witte, redacteur bij MoneyTalk al op wat je allemaal kan doen met je spaargeld. Zo loont het onder meer de moeite om spaarformules te vergelijken. Er zijn nog altijd spaarproducten op de markt waarvan de rentepercentages meer dan het tienvoud van het wettelijke minimum bedragen. Op vergelijkinggsites zoals bankshopper.be kan je spaarrekeningen vergelijken.

Spaarders kunnen ook heil zoeken in kasbons, termijnrekeningen, spaarverzekeringen, coöperatieve aandelen, dividendaandelen of trackers. Het ene producht draagt weliswaar meer risico dan het ander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content