In het rood op je rekening: wat kost je dat?

© ImageGlobe
Roel Van Espen medewerker Trends

Op je zichtrekening kan je in principe onder nul gaan. In dat geval betaal je wel een forse debetrente op het negatieve saldo. Zijn er geen goedkopere opties?

Je moet op het einde van de maand nog snel een openstaande factuur betalen of een dringende aankoop doen, maar je loon is nog niet gestort. In principe kan je dan even onder nul gaan, maar die mogelijkheid moet je wel eerst bij je bank aanvragen. Je opent dan in feite een kredietlijn tot een vooraf bepaald bedrag.

Een krediet is uiteraard nooit gratis. Een rondvraag bij de Belgische grootbanken leert ons dat in het rood gaan op je zichtrekening een debetrente (op jaarbasis) tussen 9,50 en 14,50 procent met zich meebrengt. Sta je bijvoorbeeld gedurende een week 1.000 euro in het rood, dan kost je dat zo’n 2 à 2,5 euro.

Hoe sneller je je schuld vereffent, hoe minder rente je betaalt. Weet wel dat je sowieso een zogeheten crediteursverplichting hebt: binnen een termijn van drie tot twaalf maanden (afhankelijk van de gekozen formule) moet de zichtrekening opnieuw een positief saldo vertonen.

Alternatieven

De mogelijkheid om onder nul te kunnen gaan is een handige maar dure noodoplossing wanneer je het even moeilijk hebt op financieel vlak. Vergeet echter niet dat je kredietkaart je een krediet zónder debetrente biedt. Daartegenover staat wel de jaarlijkse kost van zo’n kaart, en die kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per jaar.

Daarnaast kan je ook je eigen spaargeld aanspreken. In dat geval brengt het opgenomen bedrag uiteraard geen basisrente meer op, maar je verliest ook de lopende getrouwheidspremie hierop. Heb je meerdere spaarrekeningen, kies dan voor diegene waar het verlies van de lopende getrouwheidspremie het laagst is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content