Mario Draghi verlaagt de rente: Waar kunnen spaarders nog heen met hun geld?

© reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu Mario Draghi, de voorzitter van de ECB de geldkraan volledig heeft opengedraaid is de kans groot dat de banken binnenkort opnieuw snoeien in de spaarrente. Toch kan je je geld beschermen tegen een verdere rentedaling.

Afgelopen weken hebben onder meer PSA Bank en VDK opnieuw gesnoeid in hun rentetarieven. Grootbanken zoals Belfius en BNP Paribas Fortis hebben al eerder de spaartarieven op de gereglementeerde spaarboekjes verlaagd en flirten met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Maar nu Draghi de depositorente heeft verlaagd van -0,3 naar -0,4 procent komen de rentemarges van de banken nog meer onder druk te staan. Daarmee vergroot de kans dat de grootbanken in de voetsporen treden van NagelMaeckers en Société Générale. Zij verlaagden hun spaartarieven al naar het absolute minimum.

Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC is het klaarhelder dat de ene rentedaling de andere zal opvolgen. “De spaarder moet niet op meer gaan rekenen”, zegt hij op de site van De Standaard.

Voorts heeft de voorzitter van de ECB de beleidsrente verlaagd van 0,05 naar 0 procent. “Een symbolische verlaging”, zegt Philippe Gijssels, chief strategy officer bij BNP Paribas Fortis aan de site. “Het is niet dat lenen bij de ECB veel aantrekkelijker wordt. Dat was vijf basispunten geleden ook al zo. Op dat vlak is er dus geen grote verandering.”

Daarenboven gaat Draghi meer schuldpapier opkopen. Nu koopt de ECB maandelijks voor 60 miljard euro schuldpapier. Dat bedrag gaat omhoog naar 80 miljard euro.

Termijnrekeningen

Toch is er nog hoop voor de spaarder, laat de vergelijkingssite Bankshopper.be weten. “Veel banken bieden een termijnrekening aan waar je je geld voor een langere tijd kunt vastzetten aan een vast spaartarief”, aldus de site. “Meestal bieden ze een hogere rente aan. Al moet je wel op een aantal zaken letten.”

Al kan je wel gouden zaken doen, als je de tijd neemt om termijnrekeningen met elkaar te vergelijken”

De site maakt meteen een kanttekening bij de termijnrekeningen: almaar meer banken, voornamelijk de grootbanken, bieden in deze periode van lage rentes juist lagere spaartarieven aan op de termijnrekening dan op een gewone spaarrekening. “Ook die rekeningen ontsnappen niet aan de realiteit”, zegt Isabelle Marchand van Febelfin, de koepelfederatie voor de Belgische financiële sector. “Als we naar de financiële omstandigheden kijken, ziet het er naar uit dat de lage rente een blijver is dit jaar.”

“Al kan je wel gouden zaken doen, als je de tijd neemt om termijnrekeningen met elkaar te vergelijken”, meldt Bankshopper.be. Dergelijke rekeningen zijn voornamelijk interessant wanneer verwacht wordt dat de rente nog verder gaat dalen. En de kans is groot dat de dalende tendens van de spaarrentes zich dit jaar voortzet, nu Draghi zijn QE nog verder heeft versoepeld.

Zowel Febelfin als Bankshopper.be zijn het erover eens dat termijnrekeningen een goede tussentijdse oplossing zijn in deze periode van lage rentes. Al moet je voor interessante spaartarieven aankloppen bij de internetbanken. Op basis van een analyse van alle termijnrekeningen van Bankshopper.be geeft MeDirect de hoogste netto opbrengst op de Belgische markt. Voor een termijnrekening op één jaar bedraagt de netto opbrengst 1,02 procent. Voor een termijnrekening op twee jaar 1,10 procent per jaar en voor een termijnrekening op drie jaar 1,31 procent per jaar. Van die opbrengsten is de roerende voorheffing van momenteel 27 procent al afgehouden.

Wie zo’n termijnrekening opent, moet er wel rekening mee houden dat hij een verbintenis aangaat met de bank. “Spaarders zijn verplicht hun geld voor een bepaalde periode te laten vaststaan”, benadrukt Marchand. “De banken vermelden in de voorwaarden welke sancties ze kunnen opleggen wanneer de klanten hun contract vroegtijdig verbreken. Bij sommige banken word je gepenaliseerd en bij andere kun je simpelweg je rekening niet stopzetten”, concludeert Marchand.

Op bankshopper.be kan je verschillende termijnrekeningen met elkaar vergelijken.

Tak 26 of Tak 21

Spaarders kunnen ook heil zoeken in een Tak 21 of Tak 26 verzekering. Johan Adriaens, Partner bij Neven & Partners laat hier zijn licht schijnen over de spaarverzekeringen.

Partner Content