Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het is de droom van de meeste mensen: vast werk vinden om vervolgens een gezin te stichten. Maar wie aan het gezinsleven denkt, denkt automatisch aan de vele extra kosten. Dit is het kostendagboek van een gezin met twee schoolgaande kinderen.

De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.

In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.

Het gezin

Het gezin dat hier aan bod komt bestaat uit vijf leden waarvan eentje reeds op haar eigen benen staan. De twee jongste leden van het gezin staan nog iedere weekdag aan de schoolpoorten van het secundaire onderwijs. De ouders genieten elk van hun inkomen.

De huidige situatie

Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen

De ouders zijn nog volledig financieel verantwoordelijk voor de twee jongste leden van het gezin. De oudste geniet reeds van haar eigen inkomen en staat in voor haar eigen kosten.

Daarnaast is het gezinshoofd reeds met pensioen en kan hij binnen drie jaar een beroep doen op het bedrag dat hij bijeen spaarde via pensioensparen. “Momenteel slagen wij er niet in om geld op zij te zetten en moeten we ons spaarboekje aanspreken voor onverwachte kosten te betalen”, vertelt de moeder van het gezin.

Het kostenplaatje

Iedere maand houdt het gezin 100 euro op zij voor onder andere kledij, kappers-en dokterbezoeken. “Al is dat wel het absolute minimum”, verklaart ze. Daarnaast spenderen ze maandelijks ongeveer 50 euro aan de hobby’s van de kinderen en 20 euro aan zakgeld.

Het gezin moet ook iedere maand de schoolfactuur betalen, maar omdat beide kinderen nog in het secundaire onderwijs zitten, blijft de maandelijkse afrekening beperkt tot 50 euro.

Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen

Om iedere dag een maaltijd op tafel te zetten rekent het gezin op een budget van 700 euro per maand. “We proberen bewust te winkelen en kopen een groot deel van onze voeding in discountwinkels“, vertelt de moeder.

Een extra financiële last waar de gezinshoofden rekening moeten met houden is de maandelijkse afbetaling van het huis. Elke maand moeten zij hiervoor 850 euro op tafel leggen. Omdat het gezin op veilig speelt, heeft het een schuldsaldoverzekering afgesloten die op maandbasis 45 euro kost. Daarnaast betalen ze elke maand ongeveer 100 euro om het huis en de tuin te onderhouden. De grondbelasting vraagt bovendien een financiële inspanning van 80 euro per maand.

Net zoals ieder ander gezin maken ze elke maand vaste en variabele kosten waaronder tv-internet en telefoonaansluitingen (115 euro, inclusief gsm-abonnementen), elektriciteit (170 euro) en water (20 euro).

Het gezin heeft ook jaarlijks terugkerende kosten zoals verscheidene verzekeringen. Zo neemt een brandverzekering op maandbasis een hap van 35 euro uit het budget en een autotaks 25 euro. De maandelijkse last van een familiale-en zorgverzekering zijn respectievelijk 6 en 7,5 euro. Voor autoverzekering betalen ze elke maand 30 euro.

Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen

Het gezin woont daarenboven in Wallonië en moet daarom kijk -en luistergeld betalen. Dat komt neer op 8,50 euro per maand. Andere kosten die het gezin maakt zijn gemeentetaks (12 euro per maand), vuilzakken (12 euro per maand) en lidgeld voor de vakbond (12 euro per maand).

De moeder merkt dat haar kinderen op een andere manier naar geld kijken. “Wij proberen onze kinderen bewust te maken van het financiele gebeuren, maar jongeren hebben hun eigen visie over de toekomst. Toen wij jong waren gingen we helemaal niet op reis. Een gezin stichten en huis kopen kwam op de eerste plaats. Nu denken jongeren vaak omgekeerd, eerst reizen en de wereld zien”

Een maand in cijfers

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

14 euro mutualiteit

115 euro tv-internet en telefoonaansluitingen, inclusief gsm-abonnementen

170 euro elektriciteit en verwarming

20 euro water

40 euro zakgeld kinderen

850 euro afbetaling huis

50 euro pensioensparen man

72 euro hospitalisatieverzekering

12 euro lidgeld vakbond

50 euro schoolfactuur

250 euro brandstof en onderhoud wagen

De jaarpremies gedeeld door 12

35 euro brandverzekering

25 euro autotaks

6 euro familiale verzekering

7,5 euro zorgverzekering

8,5 euro kijk-en luistergeld

12 euro gemeentetaks

45 euro schuldsaldoverzekering

80 euro grondbelasting

Gemiddelde variabele kosten

100 euro voor diverse zaken (minimum)

50 euro hobby’s

700 euro voeding

12 euro vuilzakken

100 euro onderhoud tuin en huis

Totaal: 2824 euro

Volgend week: Het kostendagboek van een bejaard koppel in een rusthuis

Lees ook: Het kostendagboek van een gepensioneerde

Partner Content