Geflitst in het buitenland: moet je de boete betalen?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Op heel wat Europese wegen staan er flitspalen. Als je tijdens je vakantietocht het gaspedaal te diep indrukt, bestaat de kans dat je geflitst wordt. Maar al te vaak denkt men dat die boete toch niet opgestuurd wordt.

Als je geflitst wordt in het buitenland, is de kans zeer groot dat je de boete krijgt thuis gestuurd. Je moet die boete ook betalen. Doe je dit niet, dan loop je het risico een hoop bijkomende kosten te hebben.

Je krijgt ze thuis

De boete wordt zeer waarschijnlijk wel degelijk naar je thuis gestuurd. Tussen Europese lidstaten worden de gegevens over de identiteit van de bestuurder en nummerplaat onderling uitgewisseld. Dit geldt voor belangrijke verkeersovertredingen waaronder te snel rijden, door het rood rijden en niet handenvrij bellen.

Boete wordt ingevorderd

Als je de boete niet betaalt, komen er allicht verdere kosten bij. Bovendien doet men vaak een beroep op een incasso-orgaan om de boete ook effectief in te vorderen. Wil je de boete betwisten, hou er dan rekening mee dat de wijze waarop dit moet gebeuren verschilt van land tot land. Kijk op de boete na wat je precies moet doen.

De boete is in een andere taal

De boete moet vergezeld zijn van extra informatie in je eigen taal (afhankelijk van waar je woont in het Nederlands, Frans of Duits). Gebeurt dat niet, dan moet je strikt gezien niet betalen. Toch doe je dit beter wel. De boete komt in het land waar je ze opliep namelijk niet te vervallen. Ga je nadien terug naar dat land, dan moet je de boete alsnog betalen. Men kan je bijvoorbeeld identificeren bij een controle of aan een péage.

Soms adviseert men in dit geval aan de verzender van de boete een aangetekend schrijven te sturen waarin je vraagt om een vertaling in je eigen taal. Het gebeurt dan dat niet langer wordt aangedrongen en de boete wordt geseponeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content