Geen auto? Dan geef je zeven keer minder uit aan vervoer

De Lijn © Belga

Volgens het recente huishoudbudgetonderzoek van de federale overheid geven gezinnen zonder een wagen gemiddeld zeven keer minder uit aan mobiliteit.

Op 16 september 2016 startte de ‘Week van de Mobiliteit’. In die context publiceerde de FOD Economie de resultaten van het meest recente huishoudbudgetonderzoek. Dat heeft betrekking op 2014. In dat jaar gaven Belgische huishoudens met een eigen wagen gemiddeld 5.009 euro uit aan vervoer. In gezinnen zonder auto daalde deze kostenpost tot slechts 713 euro.

Mobiliteitsbudget

Wie een wagen heeft, geeft meer dan 90 procent van zijn mobiliteitsbudget uit aan de aankoop (2.332 euro per jaar) en het onderhoud en de herstellingen (2.349 euro per jaar) van dat voertuig. Bovendien houdt deze studie nog geen rekening met de kosten voor een autoverzekering: daarvoor betaal je nog eens gemiddeld 880 euro per jaar.

83 procent van de Belgische gezinnen heeft minstens één auto. De overige 17 procent – goed voor ruim 800.000 huishoudens – redt het zonder. Ook al geeft die groep twee keer meer uit aan spoorvervoer (184 euro per jaar) en drie keer meer aan openbaar vervoer op de weg (111 euro), dan nog betaalt ze in totaal zeven keer minder dan autobezitters.

Geen auto? Dan geef je zeven keer minder uit aan vervoer
© FOD Economie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content