‘Energiefacturen stijgen vanaf dinsdag met 8 tot 10 euro per maand’

© BELGA

Vanaf morgen wordt de turteltaks geheven. Die moet de kosten van de groenestroomcertificaten compenseren. Het betekent dat een doorsnee gezin dit jaar 100 euro meer moet betalen voor elektriciteit. Het merendeel van de energieleveranciers probeert de schok te verzachten door de prijsverhoging te spreiden over de voorschotfacturen.

Onder meer Electrabel, Eni en Luminus hebben hun klanten al laten weten dat ze de tarieven op de voorschotfacturen vanaf morgen optrekken. Dat schrijft De Standaard. Eni-woordvoerder Tom Vanden Borre meldt dat de voorschotten met 8 tot 10 euro per maand stijgen.

Olie en gas goedkoper

Elegant verhoogt de voorschotfacturen dan weer niet. Essent is aan het kijken hoe groot de prijsverhoging is voor de verschillende klantengroepen. “Voor heel wat klanten wordt de stijging van de stroomrekening deels gecompenseerd door een lagere gasfactuur”, zegt Maarten De Cuyper van Elegant in de krant.

Economen van Belfius lieten ook al weten dat, ondanks de turteltaks, de gemiddelde factuur voor energie en brandstoffen van de Belgische gezinnen met honderden euro’s daalt. Dat komt onder meer door de historisch lage olie- en gasprijzen de afgelopen maanden. Vooral gezinnen die hun huis verwarmen met stookolie profiteren van de prijsdaling. Lampiris laat weten dat het rekening houdt met zowel de verhoging voor elektriciteit als de verlaging voor aardgas.

De turteltaks is niet voor iedereen gelijk. Gezinnen die meer dan 5.000 kilowattuur verbruiken, betalen 140 tot zelfs 770 euro per jaar. Dat laatste geldt voor gezinnen die tussen 20.000 en 50.000 kilowattuur verbruiken.

Recordaantal overschakelingen

De turteltaks is de laatste prijsstijging in een reeks aangekondigde verhogingen van de elektriciteitsfactuur. Vorig jaar verhoogde de federale regering het btw-tarief van 6 naar 21 procent en trok de Vlaamse regering een streep door de honderd kilowattuur gratis stroom.

Gezinnen zoeken almaar meer de goedkoopste leverancier. In januari is een recordaantal overgeschakeld naar een andere energieleverancier. 3,50 procent van de gezinnen wisselde van elektriciteitsleverancier, en 4,18 procent van aardgasleverancier. Op de site van de VREG kan je energieleveranciers vergelijken. (NS)

Verdubbeling elektriciteitsfactuur

Ook in 2015 kwam de afrekening voor het elektriciteitsverbruik voor heel wat mensen als een wel zeer onaangename verrassing. Vooral wie in Vlaanderen woont en veel zonnepanelen op zijn dak heeft, moest stevig bij betalen. Bij sommige mensen gaat het over een verdubbeling van de factuur op een jaar tijd. We geven twee voorbeelden ter illustratie.

Gezin 1

Een gezin met twee kinderen uit Oost-Vlaanderen kreeg van zijn energieleverancier Eni te horen dat ze 468 euro moesten opleggen op de 822 euro reeds betaalde voorschotten voor 2015. De elektriciteitsfactuur verdubbelde ruimschoots bij een quasi stabiel verbruik. Het gezin heeft een contract met een vast tarief en produceert in de zomer voldoende stroom om zelfvoorzienend te zijn dankzij zonnepanelen en een warmtepomp.

Gezin 2

Bij een gezin uit West-Vlaanderen werden de maandelijkse voorschotten eerst herzien van ongeveer 100 naar 170 euro. Dat betekende een stijging van hun elektriciteitsfactuur met 70 procent op één jaar tijd. Daarna kwam er nog een extra verhoging van de voorschotten naar meer dan 200 euro om de Turteltaks vanaf 1 maart in rekening te brengen.

Dit laatste gezin behoort tot de minderheid van Belgische gezinnen die verwarmen en koken op elektriciteit. Ze kregen voor 2015 alvast een afrekening van 361 euro bovenop de 1.049 euro aan voorschotten, die ze al eerder betaald hadden.

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content